Fagansvarlig for bygg i ZERO, Guro Nereng.

ZERO-konferansen: - De riktige valgene vil avgjøre

- Man må tørre å gjøre de riktige valgene, både i hverdagen og i investeringsbeslutninger for å nå målene i fremtidens nullutslippssamfunn fra bygg, sier fagansvarlig for bygg i ZERO, Guro Nereng.

Byggeindustrien treffer Nereng etter at hun holdt sitt foredrag på den andre dagen av ZERO-konferansen i Oslo i ettermiddag.

I foredraget sitt la hun vekt på hva som trengs for å oppnå et lavutslippssamfunn, både i boliger og i næringsbygg.

– Energiforbruket må kontrolleres

– Det er viktig å få på plass en retning i Stortingets energimelding, og det er avgjørende at man ser på energiforbruk i bygg. Energiforbruk som trekker mye effekt, som elbiler og effektkrevende oppvarmingskilder, må kontrolleres, sier Nereng til Byggeindustrien.

Støtteordninger

Av tiltak nevner hun blant annet støtteordninger og enøktiltak i boliger.

– Dessuten må Enova fortsette å utvikle programmer som treffer yrkesbyggsektoren, og det må være en bredde i tiltakene som skal gjennomføres. Man må tørre å lage nettariffer som styrer forbrukerne mot de riktige valgene. For eksempel ved at man velger å etterisolere bygg fremfor å velge gjennomstrømmingsvannvarmere, sier Nereng.

– Krever god strategi

Fagsjef Trond Simonsen i Entra Eiendom mener smarte, energieffektive bygg krever en god strategi som plattform for å oppnå redusert energiforbruk.

– Vi må jobbe målrettet i mange år. I Entra har vi hatt høye miljøambisjoner siden 2005, blant annet ved å inngå grønne fordelsavtaler med leietagerne våre. Dette er krevende og kompliserte prosesser, men når leietagerne skjønner budskapet vårt, er det en positiv utvikling, sier Simonsen til Byggeindustrien.

– Hele verdikjeden må med

Han understreker at man er avhengig av å ha leietagere av næringsbygg som tenker innovativt.

–I tillegg skal både kravene deres og våre egne krav kunne forenes. Dette gjelder både nye bygg og bygg som rehabiliteres. Det gjelder å komme frem til de riktige løsningene helt fra idestadiet til hele prosessen er realisert. Hele verdikjeden, deriblant energileverandørene, må samarbeide godt for å komme i mål, sier Simonsen.