Riksrevisor Per Kristian Foss, Difi-direktør Ingelin Killengreen og statssekretær Lars Jacob Hiim (H) i samtale under torsdagens Anskaffelseskonferanse.

Statssekretær: – Vil ikke detaljstyre pris- og kompetansekrav i offentlige anbud

Statssekretær Lars Jacob Hiim (H) i Nærings- og fiskeridepartementet vil ikke detaljstyre hvor tungt pris- og kompetansehensyn skal veie når det norske anskaffelsesregelverket skal forenkles.

Det sa statssekretæren til Byggeindustrien etter sitt innlegg under Difis årlige Anskaffelseskonferanse torsdag.

Over 600 deltakere – svært mange av dem offentlige innkjøpere – var samlet i Oslo for å diskutere offentlige anskaffelser.

Naturlig nok var forenkling og det såkalte Forenklingsutvalgets utredning fra i sommer – «Enklere regler – bedre anskaffelser» – ett av de sentrale diskusjonstemaene under konferansen.

BNL ikke enig med utvalget

For to uker siden ble høringsrunden avsluttet. Byggenæringens Landsforening (BNL) er blant de som har vært kritiske til flere av endringsforslagene til utvalget.

– Dagens anskaffelsesregelverk må endres, forenkles og effektiviseres, men ikke i den retning som flertallet foreslår i NOU 2014:4. Flertallet i utvalget går i feil retning når de vil fjerne de såkalte ikke anskaffelseshensyn i regelverket, så som livsykluskostnader, miljø, lønns- og arbeidsvilkår, lærlingeklausul mv.

– BNL støtter ikke flertallet fordi det vil innebære et kraftig tilbakeslag for arbeidet med å sikre et seriøst arbeidsliv og kvalitet. Det vil innebære et kraftig tilbakeslag for arbeidet med å sikre et velfungerende marked. Det vil svekke innovasjon, kompetanse og insentivene til å stille krav som kan utvikle samfunn og arbeidsliv, skrev BNL i dagene etter at høringsfristen gikk ut.

Ikke overrasket over sprik

Statssekretær Lars Jacob Hiim er ikke overrasket over at meningene om rapporten i de 200 høringsuttalelsene spriker.

– Men hovedvekten av høringsinnspillene legger seg mellom utvalgets forslag og dagens praksis. De fleste ønsker seg endringer, men kanskje ikke alle de endringene som utvalget går inn for, sier Lars Jacob Hiim.

– Den seriøse delen av byggenæringen ønsker å komme bort fra det ensidige prisfokuset mange opplever i dag, og det er et sterkt ønske at kompetanse vektlegges enda tyngre for å sikre seriøsitet i næringen. Hvor bør man ligge?

– Det er kanskje ikke noe vi skal inn å detaljstyre når vi skal lage regelverket. Det må være opp til hver enkelt sektor og hvert enkelt prosjekt hvordan man kan vektlegge dette, mens vi må sørge for å få et regelverk som gir rom og muligheter for ulike vurderinger.

– For å spørre på en annen måte, hvor viktig er kompetanse for dere?

– Det er selvfølgelig mange anbud det vil være viktig i, men kanskje ikke alle. Jeg er skeptisk til at altfor mange hensyn skal tas i alle kontrakter. Spørsmålet er hvordan man finner den riktige balansen, sier Hiim.

– For aktører i byggenæringen er forutsigbarhet viktig for å kunne se litt lenger fram enn det ene prosjektet der og da, hvordan kan man ivareta det?

– Der har vi ikke konkludert enda, men jeg ser at forutsigbarhet er viktig og at det må veies opp mot andre hensyn. Men vi har nettopp fullført høringsprosessen, og nå må vi få sortere de 200 innspillene som ligger på bordet for å finne de gode løsningene, sier Hiim.

Killengreen: - Offentlig innkjøp et ledelsesansvar

Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi), som både har hatt et medlem i forenklingsutvalget og gitt sine innspill i høringsrunden,  er i  likhet med Hiim opptatt av å finne den riktige balansen.

– Vi ser at det er behov for forenkling, men på den andre siden så er det grenser for hvor mye forenkling vi kan få inn i dette arbeidet, sier Difi-direktør Ingelin Killengreen til Byggeindustrien.

– Vi tror likevel at det viktigste, både i forenklingsarbeidet og i oppfølgingen av utvalgets arbeid, er å sørge for at forståelsen for at regelverket må være godt og praktiserbart. Samtidig må det tydeliggjøre at dette ikke bare er et spørsmål om innkjøpere, det er et spørsmål om ledere som tar anskaffelser på alvor, legger hun til.

– Har vi ikke gode nok ledere i dag?

– Lederne har ikke i stor nok grad tatt innover seg at anskaffelser er et strategisk virkemiddel og at anskaffelser er avgjørende for virksomhetens resultat. Når offentlige virksomheter bruker en så stor andel av budsjettene sine på offentlige anskaffelser, så er det helt avgjørende at man gjør de riktige valgene for å få gode resultater.

– For byggenæringens del er det åpenbart at valgene man tar i et stort byggeprosjekt, er avgjørende for hvordan man skal få gode resultater i den andre enden, sier Killengreen.