Monica Mæland mottar rapporten om Konkurranseklagenemnda. Her sammen med blant annet utvalgsleder Siri Teigum. Foto: Martine Røiseland,Nærings- og fiskeridepartementet.

NHO støtter uavhengig konkurranse-klagenemnd

NHO støtter opprettelsen av en uavhengig konkurranseklagenemnd som nå foreslås av offentlig utvalg.

- NHO forslo dette allerede da den nåværende konkurranseloven var under utarbeidelse i 2003, som et tiltak for å unngå politisk overprøving av konkurransetilsynets avgjørelser. Dette kan være særlig viktig i fusjonskontrollsaker, kommenterer avdelingsdirektør Ingebjørg Harto i NHO i en pressemelding.

- En slik nemnd vil bidra til at næringslivet har trygghet for at konkurranseloven håndheves på en måte hvor det er konkurransefaglige og ikke utenforliggende og mulig politiske hensyn som tas.

Regjeringen oppnevnte i mai et ekspertutvalg som fikk i oppdrag å utrede et uavhengig klageorgan for konkurransesaker. Tirsdag leverte utvalget sin rapport.

- Utvalget har gjort en grundig vurdering. Jeg ønsker å få inn flest mulig synspunkter på forslagene. Jeg sender derfor utredningen på en bred høring i dag, sier næringsminister Monica Mæland i en pressemelding.

Klager over Konkurransetilsynets vedtak behandles i dag av Nærings- og fiskeridepartementet. Departementet kan overprøve tilsynets vedtak på faglig grunnlag. Vedtak i alle konkurransesaker kan også omgjøres politisk av Kongen i statsråd.

Utvalget foreslår å oppheve regjeringens adgang til politisk omgjøring i konkurransesaker.

Utvalget foreslår også at klagesaker i fremtiden skal behandles av Konkurranseklagenemnda. Behandlingen av det midlertidige inngrepet mot ICA og Norgesgruppen i 2013 er en sak som med det nye forslaget ville gått til nemnda, og ikke departementet.

Nemnda vil i tillegg behandle vedtak om gebyr for brudd på konkurranseloven. Disse sakene går i dag til domstolene.

Konkurransesaker varierer i omfang og kompleksitet. Hvordan sikre et klageorgan som fungerer bra, uten å koste for mye, har vært en sentral problemstilling for utvalget.

Utvalget anbefaler etablering av et felles sekretariat for den nye konkurranseklagenemnden og andre klagenemnder, som Markedsrådet.