Bjørn Dæhlies hytte i Lunnstadbrinken i Hafjell i Øyer ble totalskadd i en brann natt til lørdag 18. oktober. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

- Dæhlies hytte hadde pipesjakt kledd i tre

En massiv pipesjakt med innvendig kledning av tre kan være årsaken til at Bjørn Dæhlies hytte ved Hafjell brant ned til grunnen natt til 18. oktober.

– Brannårsaken har ingen ting med dem som oppholdt seg hytta, å gjøre. Den startet trolig i trevirket i hyttas pipesjakt, sier politibetjent Esben Alexander Olsen ved Øyer lensmannskontor til Gudbrandsdølen Dagningen.

Politiet mener det er to mulige årsaker til pipebrannen i den 600 kvadratmeter store hytta til over 20 millioner kroner. Hytta hadde bare vært i bruk i to og et halvt år da den brant ned til grunnen i midten av oktober.

– Den ene muligheten er at den startet i pyrofort treverk, det vil si treverk som blir tørket ut over tid ved bruk av ildstedet, sier Olsen.

Han sier at de vet av erfaring at når treverk blir tilstrekkelig uttørret, så kan det antennes selv på lave temperaturer, ned mot 60 grader.

– En annen mulig årsak er at brannen startet fordi tilførselsrøret av friskluft til peisen ble overopphetet. Det kan ha ligget direkte an mot treverk.

Politiet har fått tilgang til bilder fra Bjørn Dæhlie, som viser at sjakten nærmest var dekket av trepanel fra bunn til topp, med peisinnsatsen stående bare 2-3 centimeter fra trevirke. Olsen sier dette isolert sett er i tråd med monteringsanvisningen og med godkjenningen fra Sintef.