Se AFs nyeste miljøpark (Bildekarusell)

Jølsen Miljøpark i Fet kommune bygger seg opp stein for stein mens de knuser både betong, asfalt og stein til en resirkulert ressurs.

I januar i år ble Jølsen Miljøpark etablert etter at AF Decom kjøpte Skedsmo Anleggsservice tre måneder tidligere.

Den 19 mål store tomten på Jølsen industriområde har disse dager omtrent 10.000 tonn betong og opp til 6.000 tonn asfalt inne til en hver tid, men prosjektleder Arni Løken i AF Decom forteller at de knuste massene ikke får tid til å hope seg opp.

– Det er helt klart en økende etterspørsel etter resirkulert betong og asfalt. Siden vi etablerte Jølsen Miljøpark har vi merket en mye større forespørsel, sier han.

Prosjektleder Arni Løken i AF Decom.

Løken mener likevel at bransjen, og spesielt de statlige bestillerne, bør bli flinkere til å bruke den resursen som resirkulert betong og asfalt er.

– Vegvesenet har gått ut og sagt at knust betong er et fullverdig produkt, men vår erfaring er at når det er tid for å skrive under kontrakten, kvier de seg for å bruke resirkulerte materialer, sier han, og legger til at myndighetene bør ta ansvar for å ligge i fremkant på gjenbruk og miljøvennlige løsninger.

Gull av gråstein

Løken forteller at den knuste betongen for det meste brukes i bærelag i vei og forskjellige pukkfraksjoner, mens asfalten brukes både i bærelag, samt som tilslag i ny asfalt.

– Det er store miljømessige fordeler ved å resirkulere rivematerialer. Her tar vi noe som i utgangspunktet er en problemvare, og vi gjør en ressurs ut av det. Samtidig sparer vi både tid og miljøet ved at man kan plukke opp ferdig knust materiale på samme plass som man leverer rivemateriale.

Jølsen Miljøparks mobile knuseverk påtar seg også oppdrag både internt i AF-systemet og eksternt, og kan brukes rett på rivetomten, hvis jobben er stor nok og ikke for langt unna.

Plasseringen like utenfor Lillestrøm, med kort vei og god tilgang til to av landets travleste bygg- og anleggsfylker, Oslo og Akershus, er svært gunstig for den ferske bedriften, med både kort vei for rivelass å komme inn, men også mange potensielle prosjekter innenfor knuseverkets rekkevidde.

Satser stort

Når det kommer til de tekniske løsningene, kan prosjektlederen bekrefte at det er en stor styrke for selskapet å ha tilgang til kompetansen og ressursene i AF-systemet. Blant driver AF allerede Rimol Miljøpark i Trondheim, hvor man også behandler forurensede masser.

– AF er et solid firma som nå satser tungt på dette. Siden AF tok over driften her, har vi hatt en solid vekst, og det er absolutt planlagt større vekst fremover, røper Løken.

I løpet av vinteren skal første trinn i en ny adkomstvei stå ferdig.

Miljøparken har også bemannet opp siden etableringen, og har etter sommeren fem ansatte mot de to Skedsmo Anleggsservice-ansatte som tidligere stod for hele driften.

– Disse to nøkkelpersonene har vi fått beholde, og det har vært en stor fordel for oss med tanke på deres kontaktnettverk og kjennskap til driften. Vi er på mange vis fortsatt i startgropa, sier Løken.