Etterlengtet nasjonalt helsebygg etablert

Mandag ble et etterlengtet nasjonalt senter og kompetansemiljø for planlegging og bygging av sykehus for hele Norge etablert gjennom Sykehusbygg HF.

Utbygging av sykehus er en stor oppgave. I Norge har man en bygningsmasse på nesten fem millioner kvadratmeter innen sykehussektoren. Investeringsbudsjettet i denne sektoren ligger årlig på rundt ti milliarder kroner.

Vi har savnet et slikt felles miljø innen utbygging av landets mange og viktige sykehusbygg. Innen andre sektorer har man lenge hatt et fellesskap for bygging av ulike typer viktige bygg av regional og nasjonal verdi. Derfor var det på tide at man også fikk dette til innen sykehussektoren. Det vil være en stor fordel fremfor å bygge opp nye og store organisasjoner for hver utbygging

Senteret vil få sin base i Trondheim. Dette ble naturlig som en følge av den omfattende utbyggingen man har gjennomført på en forbilledlig måte ved St. Olavs Hospital. Også andre steder har man de senere årene gjennomført større sykehusutbygginger, som ved Ahus, og ikke minst det nye sykehuset i Østfold som nå er under oppføring. Alle denne kompetansen kan nå samles på ett sted for de mange fremtidige utbyggingene som skal komme.

Å bygge sykehus er en komplisert og omfattende affære. De store prosjektene krever god styring og samhandling mellom mange ulike aktører. Ikke minst vil dette kompliseres om en utbygging skjer koss inntil eller i et sykehus i full drift.

Det finne eksempler på hvor store utbygginger ikke har gått så bra, og de fleste tenker først om fremst på de enorme utfordringene man hadde ved utbyggingen av Rikshospitalet i Oslo som sto ferdig i 2000.

Det nye kompetansesenteret har fått navnet Sykehusbygg HF. Selv om hovedkontoret ligger i Trondheim, vil det nye foretaket, som styres av Helse- og omsorgsdepartementet, utvikles både gradvis og desentralisert. Det vil også bli flere fagavdelinger og regionskontorer. Steinar Frydenlund er oppnevnt som styreleder i Sykehusbygg. Sammen med resten av styret skal de nå ansette en adm. dir., og planen er at denne personen skal være på plass innen 1. mai neste år.

Det er mange oppgaver som ligger og venter på helse-Norge og nye Sykehusbygg. Det er et nærmest utømmelig behov for både nybygg og standardheving innen helseforetakene. Og dette behovet vil definitivt ikke bli mindre i årene fremover. Derfor er det viktig at man nå har fått på plass en felles overordnet organisasjon til å styre disse utbyggingene.