Byggingen av E16 og Ringeriksbanen kan starte i 2019

Utbyggingen av Ringeriksbanen og E16 mot Hønefoss kan begynne allerede i 2019, ifølge Jernbaneverket. Det er fem år før den opprinnelige planen.

Det skriver direktør for strategi og samfunn i Jernbaneverket, Anita Skauge, i et brev til Samferdselsdepartementet, ifølge Aftenposten.

Utbyggingen skulle egentlig starte i 2024, men etter at Statens vegvesen og Jernbaneverket så nærmere på planene, ble dette fremskyndet til 2021.

I oktober ba imidlertid samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) de to etatene om å utrede en enda raskere byggestart innen utgangen av januar neste år. Departementet opplyste at endelig valg av trasé ville skje etter denne utredningen.

I brevet til samferdselsdepartementet skriver Skauge at oppstart for Ringeriksbanen kan skje i 2019, dersom den planlagte traseen over Kroksund velges. Hun peker samtidig på at en slik framdrift er mulig dersom avklaringer med hensyn til blant annet naturmangfoldsloven går parallelt og ikke forsinker prosessen. Også en kvalitetssikringsprosess må gå parallelt med annen planlegging, mener Skauge.