Tallene på bordet i budsjettforhandlingene

Regjeringspartiene la fram en skisse til budsjettløsning da de møtte Venstre og KrF til nye forhandlinger i Stortinget fredag. En time senere gikk partiene hver til sitt.

– Nå går vi på kammerset og gjør Venstres vurderinger, sa partiets finanspolitiske talsmann Terje Breivik etter møtet.

Heller ikke hans kollega fra KrF, Hans Olav Syversen, hadde mer å si om innholdet i skissen regjeringspartiene la fram.

– Vi har fått noe på bordet, og det skal vi nå gå og studere nærmere, sa han.

Høyre/Frp-regjeringen må ha støtte fra Venstre eller KrF for å få flertall for sitt statsbudsjett i Stortinget. De to sentrumspartiene står sammen i forhandlingene.

– Vi har brukt tiden til å jobbe fram et gjennomarbeidet dokument, noe som kan fungere og som er til å stole på. Vi presenterer nå en skisse på alle store, viktige saker, sa han.

Flåtten la til at det nå blir diskusjon om tall i forhandlingene, men at ingen tall er endelig klare før det er en enighet om alt.

Syversen varslet før møtestart at hans parti ville bruke litt tid på å fordøye utspillet.

Venstres Breivik hadde heller ikke dårlig tid:

– Om det blir en time eller fem timer har vi et avslappet forhold til. Sånn sett har forhandlinger sin egen dynamikk, sa han før møtet.

Fremskrittspartiets Gjermund Hagesæter ønsket ikke å gå inn på hva regjeringen nå har å gi. Han hadde forventninger om at partene ville bevege seg ytterligere i retning av et forlik fredag.

På bordet lå først og fremst regjeringspartienes svar på kravene fra Venstre og KrF – men etter det NTB forstår hadde også sentrumspartiene finsiktet sine krav før møtet.

– Vi tror vel at budsjettforhandlingene går inn i en avgjørende fase i dag, varslet KrF-leder Knut Arild Hareide fredag. Han tror fredag og helgen blir avgjørende.

Det er en lang rekke temaer de fire partiene må gjennom. Sentrumspartiene liker ikke Høyres og Frps omfattende skattelettelser og har kritisert det blåblå forslaget som usosialt.

Oljepengebruken vil også bli et hovedtema, fordi Venstre og KrF i utgangspunktet vil stramme inn – og i alle fall ikke kommer til å gå med på økt bruk av oljepenger for å få sine krav innfridd.

Da forhandlingene startet torsdag formiddag, ville ikke Flåtten røpe hvor mange milliarder regjeringspartiene har flyttet på i sitt utspill overfor samarbeidspartiene.

Syversen varslet på forhånd at han vil gå gjennom «viktige områder som sosial profil, skole og familie, miljø, skatt og avgift. (©NTB)»