FutureBuilt-leder tok ut Bygg21-dissens

Bygg21-styremedlemmene Birgit Rusten og Camilla Haugsten mener Bygg21-strategien er for vag på energi- og klimaspørsmål. Styreleder Petter Eiken mener det har vært viktigere å utarbeide en strategi hele næringen kan enes om fremfor en strategi hele styret kan stå bak.

Birgit Rusten var en av de to som tok ut dissens i Bygg21-strategien.

Uenighet rundt energi- og klimaspørsmål er hovedgrunnene til at FutureBuilt-leder Birgit Rusten, sammen med Bygg21-styrekollega Camilla Haugsten, har skrevet en fem sider lang dissens i Bygg21-strategien.

Strategien, som ble overlevert til kommunal- og moderniseringsminster Jan Tore Sanner i slutten av oktober, inneholder mål og tiltak på en rekke områder som innovasjon, kunnskapsoverføring, rekruttering og konkurransekraft. 

Samarbeidsprogrammet ønsker ifølge Bygg21 selv også å redusere energi- og miljøbelastningen for næringen.

- Tar ikke opp alle innspill og engasjement

Det er innenfor de sistnevnte områdene både Rusten og Haugsten mener Bygg21-strategien kommer til kort.

– Jeg synes ikke at strategien har evnet å ta opp det engasjementet og innspillene som har kommet både via rådsmøter, regionale samlinger, intervjuer og høringsinnspill vedrørende klima, energi og byutvikling. Jeg har også vært aktiv selv både muntlig i styremøtene og skriftlig med å gi bidrag til konkretisering av miljømål og forslag til tiltak. Derfor synes jeg ikke prosessen har landet på noen god måte når alle innspillene skulle trekkes sammen til en strategi, sier Rusten til Byggeindustrien.

Hun mener næringen både kan og vil bedre enn det strategien viser.

– Ikke minst når en ser hvilken kunnskap og konkrete resultater som norsk byggebransje nå kan by på, legger hun til.

Valgte dissens fremfor å trekke seg

Camilla Haugsten, styremedlem i Bygg21, mener Bygg21-strategien ikke er konkret nok på klima og energi.

Camilla Haugsten sier til Byggeindustrien at arbeidsprosessen som styret la opp til har vært preget av et ønske om tett samarbeid med næringen i utarbeidelsen av strategien.

– Selv om jeg ser enkelte forbedringspotensial i gjennomføringen av dette, så har jeg ingenting å utsette på selve deltakelsen, bidragene og engasjementet fra de ulike aktørene. Spesielt høringsrunden som løp i sommermånedene var over all forventning. Imidlertid erkjenner jeg at vi i styrets sluttbehandling av strategidokumentet verken lyktes med å fremme eller få gjennomslag for de innspillene som særlig knytter seg til klima og energi, ei heller å bygge videre på den kompetansen som allerede finnes i næringen knyttet til disse fagfeltene, sier Haugsten.

– Vi valgte derfor å ta konsekvensen av dette ved å levere dissens med anbefalinger for det videre arbeidet, legger hun til.

– Hvorfor valgte dere dissens, var det noen gang aktuelt å trekke seg fra styret?

– For meg har det vært viktig å støtte opp under Bygg 21 som samarbeidsprogram og potensialet som Bygg21 rommer, det har derfor ikke vært aktuelt å trekke seg. Jeg forsøkte i det lengste å få til en annen løsning enn dissens, svarer Haugsten.

– Da styreleder den 1. oktober satt strek for ytterligere innspill til strategien fra styret, var jeg tydelig på at jeg ikke var fornøyd og at strategien var verken ambisiøst nok eller konkret nok innenfor disse temaene. Jeg vurderte da at jeg hadde to alternativer, trekke meg eller ta dissens. Jeg kom fram til at å trekke meg kunne tolkes som om jeg ikke støttet opp om Bygg21 som idé, hvilket ville være en feilslutning. Jeg syntes derfor det var mer ryddig å ta dissens på den delen av strategien jeg mener ikke er god nok. Ved å utforme denne dissensen har vi også gitt et bidrag som Bygg21 kan ta med inn i videre oppfølging av strategien, legger Rusten til.

Eiken: - En strategi hele næringen kan stille seg bak

Bygg21-strategien ble overrekt statsråd Jan Tore Sanner i slutten av oktober. F.v.: Liv Kari Hansteen, Jon Sandnes, Petter Eiken og Jan Tore Sanner. Foto: Svanhild Blakstad

Styreleder i Bygg21, Petter Eiken, sier til Byggeindustrien han er fornøyd med hvordan næringen har tatt imot strategien. Han mener det viktigste for flertallet i styret har vært å utarbeide en strategi som danner grunnlaget for forbedringsarbeid i byggenæringen.

- Vi har forholdt oss på et nokså overordnet nivå for å få en bred strategi. Da har det ikke vært rom for å gå ned på detaljnivå på spesifikke områder. Men det gjelder ikke bare spørsmål rundt klima og energi, det gjelder også andre områder. Det er mange enkeltpersoner i styret som har vært nødt til å slippe noen av sine kjepphester for å få en helthetlig strategi som hele næringen kan stille seg bak, sier Petter Eiken for han avslutningvis legger til:

- Jeg er tilfreds med vi har fått en strategi som hele næringen kan stille seg bak fremfor en strategi som kan hele styret kan stille seg bak.