Jon Sandnes i BNL (t.h) er fornøyd med at Jan Tore Sanner blåser i EU-frist og utsetter avviklingen av lokal godkjenning.

Blåser i EU-frist - utsetter avvikling av lokal godkjenning

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner vil ha en fornyet og bedre sentralgodkjenning på plass før den lokale godkjenningen fjernes.

– Jeg utsetter nå avviklingen av lokal godkjenning i ett år. Jeg vil sikre meg at når vi fjerner lokal godkjenning, så har vi en fornyet og bedre sentralgodkjenning på plass. Dette er viktig for å bekjempe økonomisk kriminalitet, sier Jan Tore Sanner til Aftenposten.

EU har gitt Norge en frist til nyttår på å avvikle ordningen med at alle bedrifter med store byggeoppdrag må ha en godkjenning fra kommunen. Lokal godkjenning skulle etter planen avvikles ved årsskiftet.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) utsetter nå avviklingen av ordningen til 1. januar 2016.

– Dette er en viktig beskjed knyttet til enkelt å være seriøs og ny sentral godkjenning, sier administrerende direktør Jon Sandnes i Byggenæringens Landsforening til Byggeindustrien.

Overfor Aftenposten utdyper Sandnes hvorfor han er glad for at Sanner tar det grepet han gjør nå.

– Vi forventer da at det kommer en ny, god, frivillig ordning som kan erstatte den gamle. Vi er klare for å brette opp ermene for at den nye ordningen blir god og effektiv for hele næringen, sier Sandnes til avisen.

Byggenæringen har selv spilt inn nettopp dette forslaget – å erstatte lokal godkjenning med en bedret utgave av den frivillige, sentrale godkjenningsordningen. De mener det har variert hvor godt den enkelte kommune sjekker opp før de gir lokal godkjenning og har fryktet mer useriøsitet hvis lokal godkjenning forsvinner uten å bli erstattet av noe nytt.

Kommunene vil beholde sitt tilsynsansvar overfor byggearbeid i kommunen. Departementet ønsker å styrke denne kontrollvirksomheten.