Illustrasjon av nytt landareal på Nyhavna som følge av strandkantdeponi (foto: Multiconsult/Richard Sagen).

Starter sjøbunnopprydding i Trondheim Havn

Sjøbunnen i Trondheim havn er sterkt forurenset. Nå gir Miljødirektoratet Trondheim kommune tillatelse til å mudre og tildekke sjøbunnen for å hindre spredning av miljøgifter. Tiltakene starter til vinteren og avsluttes etter planen i 2016.

Miljømyndighetene har prioritert 17 områder i den nasjonale handlingsplanen for opprydding i forurenset sjøbunn. Tromsø, Oslo og Harstad er ferdig ryddet opp. Trondheim havn er det fjerde området som nå går i gang, melder Miljødirektoratet på sin internettside.

Viktig sjøbunnopprydding

- Forurenset sjøbunn er en viktig kilde til spredning av miljøgifter i fisk og sjødyr. Ved å fjerne forurenset sjøbunn og dekke til store områder i havna med rene masser, blir spredningen av miljøgifter fra sedimentene stanset eller kraftig redusert, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Trondheim havn er forurenset gjennom mange år av industri, avfallsfyllinger, kommunale avløp og avrenning fra byen. Skipstrafikk og strøm virvler daglig opp bunnsedimentene slik at miljøgiftene spres til skjell, krepsdyr og fisk, og havner i matfatet vårt.

Strenge krav

Miljødirektoratet gir Trondheim kommune tillatelse til å dekke til sjøbunnen i Kanalen, Brattørbassenget, Nyhavna og Ilsvika med rene masser. Til sammen utgjør dette et areal på 381 000 kvadratmeter sjøbunn.

For å opprettholde tilstrekkelig seilingsdyp, skal det mudres til sammen 65 000 kubikkmeter forurenset sjøbunn før tildekking. Disse massene skal deponeres i et sjøbunnsdeponi og strandkantdeponi i Nyhavna.