Enhetsdirektør Stein Kolstø i Fjordbyenheten i Oslo kommune var et av trekkplastrene under Norsk Ståldag 2014.

Bispevika-vedtak denne høsten

Denne høsten vil detaljreguleringsplanene for et område på størrelse med hele Operakvarteret vedtas i Oslo bystyre.

Det kunne enhetsleder for prosjektgruppen Fjordbyen i Oslo kommune, Stein Kolstø, røpe under Norsk Ståldag torsdag.

Kolstø sto for ett av 15 sentrale faglige programposter i ståldagen, som hadde rekordoppmøte med 184 deltakere og 20 utstillere.

I foredraget «Fjordbyen i Oslo utvikles videre» kunne han legge litt ut om hva som har blitt gjort, hva som er i gjerde og hva som gjenstår for en av landets mest spennende byutviklingsprosjekter.

Sjøfronten i Oslo har gjennomgått, og står foran store forandringer når folketallet i hovedstaden stiger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

184 deltakere er ny rekord for Norsk Ståldag.

Må gjøres riktig

Prognosene tilsier at folketallet i oslo vil vokse med rundt 30 prosent frem mot 2030. En rekke utbyggingsprosjekter er allerede i gang for å ta unna for veksten, og selv om Fjordbyen ikke er det største, er både norske og internasjonale øyne rettet mot prosjektet som skal knytte byen og sjøen sammen.

– Det har alltid vært interesse for Fjordbyen. Det er kun ett sted hvor Oslo møter fjorden, så vi må gjøre dette riktig på første forsøk, sier Stein Kolstø til Byggeindustrien.

Kolstø venter vedtak i fem detaljreguleringsaker i Bispevika 12. november.

Bispevika-området er klart til å vedtas i Oslo bystyre denne høsten. Illustrasjon: a-lab for HAV Eiendom

Da skal Bispevika nord, Bispevika syd, Kongsbakkeallmenningen, B1, B4 og Munchområdet vedtas i bystyret.

Venter rask start

I alt er det snakk om et totalt bruksareal på 210.000 kvadratmeter gulvplass, hvorav omtrent 60 prosent er bolig. Hele området er på samme størrelse som hele Operakvarteret.

– Det er fremdeles mye som gjenstår før byggestart, men dette er et attraktivt område, så jeg kan ikke se for meg noe annet enn at det vil gå raskt å komme i gang, sier han.

Enhetslederen forteller at Fjordbyen rent reguleringsmessig nok er en av hovedstadens mest oversiktlige storprosjekter, men vedgår at det kan by på en rekke utfordringer i utbyggingen.

– Det kan være snakk om utfordrende fundamenteringsforhold, og jeg tror nok den norske byggenæringen må holde seg oppdatert på flere områder, sier han.

Fjordbyen er anslått til å romme omtrent 9.000 boliger og 50.000 arbeidsplasser, samt mange av Oslos viktigste kulturinstitusjoner.