Kan bli store endringer i statsbudsjettet

Budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene og KRF/Venstre er nå endelig i gang. Avstanden mellom partene er stor – og relativt store kameler må svelges på begge sider om man skal komme i mål.

Vi har ikke tro på at det blir noen regjeringskrise som munner ut i et kabinettspørsmål – men at det blir noen krevende dager før man kan komme frem til en enighet er hevet over enhver tvil. Avstanden fra forslaget til Statsbudsjett fra Høyre/Frp og motkravene og forslagene fra samarbeidspartnerne er såpass store at regjeringen måtte ha en ekstra dag å forberede seg på før man for alvor kunne sette seg ned ved forhandlingsbordet torsdag.

Det er mye taktikk i forkant av slike forhandlinger, og enkelte mener jo at budsjettforslaget fra regjeringen også inneholder en del punkter hvor de har lagt listen slik at det er gode forhandlingsmuligheter. Det er flere punkter hvor det må omfattende forhandlingskunst til, ikke minst innen skattepolitikken. Her må Høyre levere om en del av kjernevelgerne skal bli fornøyde. Det er mange skatteløfter som å oppfylles – som KRF og Venstre vil ha store problemer med. Det er også en rekke andre vanskelige spørsmål innen miljø, innvandring, bistand, tollgrense på import, momsnivå på aviser og så videre. Mange av disse sakene burde det være mulighet å oppnå enighet rundt relativt raskt – alle skjønner at man må gi og ta med den parlamentaristiske sitasjonen som i dag råder på Stortinget. Men det finnes noen tyngre saker hvor man har gått høyt ut på banen – som ikke er like lett å akseptere for noen av partene.

På utsiden har Arbeiderpartiet gått i været som en rakett på målingene, og AP kan nå vise til rekordmålinger hos opinionen. Ap har knapt sett så høye tall siden glansperioden i etterkigstiden. Dette er nok først og fremst en reaksjon på nettopp forslaget til statsbudsjett som ble lagt frem. Nå blir ikke landet styrt etter opinionsmålinger men det er klart at Frp vil bli påvirket av den enorme nedgangen de nå har sett.

I år vil bli gjennomført såpass store endringer fra forslag til endelige budsjett at det også er mulig at noen av kjernesakene til byggenæringen på nytt kan komme opp. Ikke minst håper BNL at Venstre nå kan presse gjennom en skattefradragsordning for energieffektivisering i boliger – slik det ble presentert i samarbeidsavtalen. Det er selvsagt også lov å håpe på mer både til bekjempelse av arbeidslivskriminalitet og til et reelt yrkesfagløft – men det spørs om dette vinner frem i dragkampen som nå er i gang.