Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det ustabile fjellpartiet i Mannen har roet seg

Det ustabile fjellpartiet i Mannen har aldri vært nærmere dalbunnen, men bevegelsene er mindre enn på lenge.

– Vi ser at farten i bevegelsene avtar, noe som er ventet på grunn av kulden. Men det er fortsatt en god del bevegelse, så beredskapen og overvåkingen holder fram som før, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra i Åknes/Tafjord Beredskap til NTB.

Det siste døgnet flyttet den øvre og midtre delen seg «bare» 4-5 millimeter. Den nedre delen ble forskjøvet 2 millimeter.

Fjellmassene beveger seg nå med en fart som bare er en tidel av hva den var da farten var på det høyeste 28. oktober. Fjellpartiet bevegde seg da med et gjennomsnitt på 5 centimeter i døgnet.

– Vi får vente og se, er sjefgeologens kommentar.

En ny periode med nedbør kan imidlertid være nok til at de opp mot 120.000 kubikkmeterne med stein, vil rase nedover fjellsiden.

Værmeldingene for Romsdalen og i Åndalsnes varsler ikke nedbør fremover.

CargoLink har permittert ansatte på grunn av tog-stengingen, ifølge Åndalsnes Avis.

Siden 27. oktober har det vært totalt ferdselsforbud i området hvor steinmassene kan ende. Det er fortsatt uvisst når de evakuerte kan flytte inn igjen i området.

– Det blir vurdert kontinuerlig, men det er fortsatt forholdsvis store bevegelser i fjellet. Til slutt er det politiet som må ta avgjørelsen ut fra geologenes rapporter, sier kommunikasjonsrådgiver Arnt Olav Herjehagen i Rauma kommune.

Både politiet, Rauma kommune og Blikra i Åknes/Tafjord Beredskap opplyser til NTB at det blir møte mandag for å diskutere hva som skal gjøres videre.