Hans Olav Syversen (KRF), Svein Flåtten (H) og Gjermund Hagesæter (FRP) har startet budsjettforhandlingene, men har nå en pause. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Regjeringspartiene måtte be om budsjett-utsettelse

Høyre og Fremskrittspartiet måtte overraskende be om utsettelse i budsjettforhandlingene med Venstre og KrF.

Utsettelsen kom i stand under et kort møte mellom de finanspolitiske talspersonene fra hvert av de fire partiene onsdag ettermiddag.

Et fra før av hektisk program blir dermed enda travlere for partiene som håper å bli budsjettkamerater i løpet av neste uke.

– Vi trenger tid til å strukturere arbeidsmetoden framover. Det er flere viktige avklaringer som må på plass, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland til NTB.

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Gjermund Hagesæter sier at regjeringspartiene rett og slett trenger mer tid enn først planlagt på å forberede et mottilbud etter at Venstre og KrF la fram sine krav under det første forhandlingsmøtet tirsdag.

Etterpå beskrev Hagesæter avstanden som stor.

– Det er en del ting vi må avklare og det er ting som må forberedes, sier han.

– Vi er forberedt på at det blir et langt møte. Jeg forventer at regjeringspartiene har noe substansielt godt med seg, sier KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen til NTB.

Ingen av de NTB snakket med onsdag vil si at det er dramatikk knyttet til utsettelsen. Samtidig er det hevet over tvil at avstanden mellom partiene er en utfordring for Høyre og Fremskrittspartiet, som nå sitter med utspillet.

Målet er å legge fram noe som gir grunnlag for å jobbe med både enkeltelementer og helheten. Den jobben kan vise seg å være så stor i seg selv, at partiene ikke har tid til å gå veien om forhandlingstaktiske runder.

– Det var ikke ønskelig å bare kaste fram et tilbud.

I tillegg ble det noen praktiske utfordringer. Utsettelsen kom på en dag der store deler av Stortinget lenge var opptatt med redegjørelsen fra statsminister Erna Solberg (H) om norske militære bidrag i Irak og Afghanistan, og hvor hun også kommenterte den oppdaterte trusselvurderingen fra PST.

I tillegg var det muntlig spørretime om formiddagen og gruppemøter om ettermiddagen. De foregår på litt ulike tidspunkt, spredt ut slik at tida mellom 14 og 17 i praksis er låst.

– Det var jo heller ikke berammet noe møte onsdag, sier Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten.