Flat boligprisutvikling i oktober

Boligmarkedet utviklet seg flatt fra september til oktober, men stiger 0,9 prosent justert for sesongvariasjoner. Boligprisene er nå 5,4 prosent høyere enn for ett år siden.

Korrigeres boligprisene for sesongvariasjoner, har boligprisene steget 0,9 prosent, viser bransjeforeningen Eiendom Norges boligstatistikk.

I oktober ble det solgt 8.813 boliger i Norge, noe som er 7,9 prosent flere enn i oktober i fjor.

– Det er høy aktivitet i markedet, og det har aldri blitt registrert flere salg i oktober eller samlet for året så langt. Samtidig opplever vi en god balanse der tilbudet av boliger er godt avstemt mot etterspørselen, sa direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge da han la fram den ferske statistikken onsdag.

Så langt i år er det solgt 75.688 boliger – 4,1 prosent flere enn i samme periode i fjor.

– En helt annen psykologi

Ved utgangen av oktober var det 14.030 boliger til salgs på finn.no, en nedgang på 10,7 prosent sammenlignet med oktober 2013.

– Det er svakt opp fra september i år, men en del ned sammenlignet med oktober i fjor, sier Vammervold Dreyer. Han påpeker at situasjonen da var en annen – prisutviklingen viste ett fall på 1,5 prosent i oktober, nå er det ett flatt marked.

– Det er en helt annen psykologi ute i boligmarkedet. Vi har boligkjøpere og boligselgere som opplever det som svært mye tryggere å bevege seg inn og ut av markedet enn man gjorde for ett år tilbake, sier han videre.

Det tok i oktober i gjennomsnitt 36 dager å selge en bolig, en salgstid som er uendret fra september. I oktober i fjor tok det i gjennomsnitt 33 dager å selge en bolig.

Tromsø mest opp

Boligprisene er nå 5,3 prosent høyere enn for ett år siden.

– Markedet har beveget seg sterkere i 2014 enn vi ventet ved starten av året, der ni av ti måneder så langt i år har vist økende eller uendrede sesongkorrigerte priser, sier Vammervold Dreyer.

Ifølge statistikken er det store regionale forskjeller i boligmarkedet.

Av de største byene er det Tromsø som har hatt den sterkeste utviklingen både i oktober og i de siste 12 månedene, med en vekst på henholdsvis 0,6 prosent og 14,7 prosent.

Tilsvarende har Stavanger den svakeste utviklingen med en nedgang i oktober på 0,8 prosent og en oppgang de siste 12 månedene på marginale 0,2 prosent.