For lett å finne store HMS-brister

Om du tar deg en runde på flere byggeplasser i hvilken som helst norsk by er dessverre faren relativt stor for å finne utfordringer innen HMS-arbeidet. Altfor mange slurver med rutiner og setter både egne og andres liv i fare.

Vi i Byggeindustrien har i noen uker vist frem noen grelle eksempler på hvordan HMS-arbeidet ute på byggeplass kan svikte. Byggherrens og entreprenørenes rutiner og regler kan være så gode som helst – men det viser seg at de ikke følges godt nok opp ut på prosjektene. Tipserne forteller om livsfarlige situasjoner hvor arbeiderne risikerer livet. Dessverre ser det ikke ut til å være spesielt vanskelig å komme over denne typen saker. De kan dukke opp overalt – og det skjer nokså åpenlyst – med fullt utsyn mot publikum.

Ofte er det holdningen «skal bare» som råder. Men slike snarveier kan få tragiske konsekvenser. Med denne typen HMS-brister er det som oftest etterfølgelse av vedtatte regler som er problemet. De aller fleste seriøse virksomheter har både regelverk og rutiner på stell. Det hjelper lite om det ikke etterfølges ute på prosjektene. Byggherren har selvsagt et stort ansvar her – sammen med entreprenøren. Utfordringen ser ofte ut til å være at ansvaret ned gjennom entreprenørleddene pulveriseres. Det er ikke sikkert at HMS-kulturen er like godt forankret hos dem som til slutt utfører jobben – men det er de som tar risikoen.

Det er ikke noen rask eller enkel løsning på dette – men det må sakte men sikkert bygges opp en kultur for at det er slik det skal gjøres – og om man ikke følger reglementet, så er et rett ut. Her har byggenæringen fortsatt en del å lære av hvordan det jobbes offshore. Der er det nulltoleranse.

Nå er det selvsagt viktig at det ikke går for langt den andre veien – at ingen ting er tillatt og at man ender opp med et papirregelverk som virker mot sin hensikt. Vi er ikke i nærheten av å komme dit i næringen vår ennå. Derfor kommer vi i Byggeindustrien til å fortsette med å rette søkelys mot forhold som ikke er bra innen HMS-arbeidet. Vi tror eksempler fra hverdagen innen byggenæringen vil ha en preventiv effekt.

Om du skulle komme over forhold om ikke er slik de burde være, oppfordrer vi derfor om å ta kontakt med redaksjonen.