- Vanligvis bestemmer kjøper hva som skal gjøres, og gir oppdraget detaljert til en fagekspert som skal utføre det. Vi har snudd om på det, sier professor Dean Kashiwagi.

- Snakk mindre, observer mer!

RIF inviterte fagetater, departement, rådgivere og andre til seminar om anskaffelsesmetodikken Best Value Procurement i dag. - Det er for mye silotekning i anskaffelsesprosesser, fastslo professor Dean Kashiwagi, opphavsmannen bak metodikken.

Professor Dean Kashiwagi fra Arizona State University og Dorien Rookmaker fra nederlandske ProRail (tilsvarer Jernbaneverket) gikk sammen om å holde RIF-seminaret. Siden 1994 har professor Kashiwagi utviklet metodikken som øker effektiviteten og ytelsen og minimerer prosjektrisikoen. Resultatet er 10-30 prosents kostnadsbesparelser, færre endringsordrer og økt leverandørytelse. Metodikken snur anskaffelsesprosedyren på hodet:

- Vanligvis bestemmer kjøper hva som skal gjøres, og gir oppdraget detaljert til en fagekspert som skal utføre det. Vi har snudd om på det. Vår metode går ut på at kjøper forteller hva han eller hun ønsker at resultatet skal bli, så skal eksperten som kan fagfeltet, finne løsningen på hvordan det skal gjøres, med langt færre føringer enn det som er vanlig, sier professor Kashiwagi.

- Metoden er anerkjent og har fått mange positive tilbakemeldinger, bla. fra store infrastrukturprosjekter i Nederland. Jeg tror helt klart det er lurt av oss å sette oss inn i den, og vi imøteser gjerne et pilotprosjekt, sier administrerende direktør i RIF, Liv Kari Skudal Hansteen.

- Best Value Procurement gjør at man reduserer prosjektkostnader og kan bruke kvalitetskriteriet aktivt i offentlige og private anskaffelser. Alle leverandører skriker etter å blir målt mer på kvalitet enn på pris, og endelig har vi et verktøy som ivaretar dette på en svært ryddig og transparent måte – benyttet i over 1700 prosjekter i USA og Nederland, bla av Rijkswaterstaat (tilsvarer Statens Vegvesen i Nederland, har ansvar for hovedveier og kanalnettet) og ProRail, sier Hansteen.

- Rådet mitt til anskafferen er å snakke mindre og lytte mer, sier professor Kashiwagi.

- Når du lar tilbyderen være eksperten, kan du minimere risikoen i anskaffelsen, bifalt ProRails Dorien Rookmaker.

- I ProRail fant vi ut at vi måtte slutte å la pris være det som ble vektet høyest. Og vi måtte lære å holde munnen lukket og ørene åpne i møte med tilbyderen, poengterte Rookmaker.

RIF-sjef Liv Kari Skudal Hansteen