Analytikere vil ikke svartmale situasjonen for norsk økonomi etter at nye tall og prognoser tirsdag viste flere utviklingstrekk som kan få betydning framover. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Store utfordringer for norsk økonomi

Dårlige utsikter i Europa, lavere oljeinvesteringer og fallende oljepris skaper trøbbel for norsk økonomi. Analytikere tror likevel ikke på noe katastrofescenario.

Nye tall og prognoser tirsdag understreket flere utviklingstrekk som trolig vil få stor betydning for norsk økonomi i tiden som kommer.

– Det er ganske alvorlig. Om oljeprisen blir liggende på dagens nivå, er det en fare for at prosjekter i 2016 og 2017 blir ulønnsomme og at oljeinvesteringene faller ytterligere, sier senioranalytiker i Nordea Markets Erik Bruce til NTB.

Det vil i så fall ramme norsk næringsliv, påpeker han.

– Jeg vil likevel ikke svartmale situasjonen, sier Bruce og viser til at det finnes flere mottiltak hvis nedgangen blir større enn ventet.

Heller ikke sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets er veldig bekymret på vegne av norsk økonomi.

Lavere oljepris gjør at selskapene tjener mindre penger og dermed må kutte kostnader og skyve på investeringer

– Vi tror ikke dette er et katastrofescenario, men en oljebrems, sier han til NTB.

– EU-kommisjonen er forpliktet til å bruke alle tilgjengelige verktøy og ressurser for å få flere jobber og vekst i Europa, sier visepresident Jyrki Katainen i EU-kommisjonen.

Det er først og fremst problemer i Tyskland, Frankrike og Italia – eurosonens tre største økonomier – som skaper trøbbel.

– Når våre viktigste eksportmarkeder står i stampe, står det i veien for våre muligheter til å omstille oss smertefritt fra oljevirksomhet til annen eksportorientert industri, sier sjeføkonom Dørum.

EU-kommisjonen forventer en vekst på 1,3 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) i år og 1,5 neste år. På samme tid i fjor var det forventet en vekst på henholdsvis 1,4 og 1,9 prosent. Kommisjonen tror økonomien vil ta seg opp i 2016 på grunn av en styrket finanssektor.

EU viser til en offentlig undersøkelse som anslår at investeringene neste år vil bli redusert med en femdel sammenlignet med årets investeringer.

– Det vil være mange store prosjekter, som Johan Sverdrup, som er lønnsomme og vil bli utviklet de neste årene. Den store trusselen er hvis oljeprisen faller 20 dollar til per fat, sier Bruce.

Tirsdag falt prisen på nordsjøolje med over 3 prosent til 82 dollar fatet. Det er det laveste nivået på fire år.

Samtidig ble den norske kronen kraftig svekket mot både euro og dollar, noe som trolig skyldes en lavere oljepris, melder E24.

«Et sterkt og varig oljeprisfall kan få store negative virkninger for norsk økonomi. Produksjon og inntjening i oljerelatert virksomhet vil bli rammet», skriver tilsynet.