Mange nordmenn har høy boliggjeld og liten økonomisk buffer, advarer Finanstilsynet. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix

Flere låntakere får problemer dersom renten stiger

Veksten i boligprisene og gjeldsbelastning i husholdningene bekymrer Finanstilsynet. Det er stadig flere av oss som ikke vil tåle at renten stiger til 8 prosent.

Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen er urolig over hva konsekvensene kan bli dersom rentene øker eller vi får et omslag i den gode norske økonomiske utviklingen vi har sett de siste årene.

– Det er flere typer sjokk som kan ramme norsk økonomi og norske finansinstitusjoner, og den høye husholdningsgjelden og de høye boligprisene gjør oss sårbare, sier Baltzersen.

Han la tirsdag fram rapporten « Finansielle utviklingstrekk 2014» som gir gode skussmål til norsk finansnæring og norsk økonomi, men med en del bekymringsfulle utviklingstrekk.

Finanstilsynet peker også på usikkerhet i internasjonal økonomi og om oljeprisfallet som hittil i år er på 25 prosent vil fortsette. Ytterligere fall i oljeprisen vil forsterke fallet i oljeinvesteringene.

Det lave rentenivået gir ikke bare bekymring for at folk skal ta opp enda større boliglån. Det gjør også at livsforsikringsselskapene må forberede seg på større avsetninger for å klare kravet om garantert avkastning.

– Det er en krevende situasjon med høyere levealder og økende krav til avkastning. Det gjør at livselskapene må øke avsetningene med betydelige beløp, sier Baltzersen.