<p>Arbeideren lener seg utfor kanten. Ti meter under er det bare asfalt. Leserfoto.</p>Uten sikring, jobber arbeiderne i ti meters høyde. Leserfoto.Uten sikring, jobber arbeiderne i ti meters høyde. Leserfoto.Uten sikring, jobber arbeiderne i ti meters høyde. Leserfoto.Uten sikring, jobber arbeiderne i ti meters høyde. Leserfoto.Uten sikring, jobber arbeiderne i ti meters høyde. Leserfoto.Uten sikring, jobber arbeiderne i ti meters høyde. Leserfoto.Uten sikring, jobber arbeiderne i ti meters høyde. Leserfoto.Uten sikring, jobber arbeiderne i ti meters høyde. Leserfoto.

Jobber usikret uten rekkverk i ti meters høyde

Helt uten sikring lener arbeideren seg over kanten. Ti meter under er det bare asfalt.

Hovedentreprenør VD Montasje krevde full stans av byggeplassen da de fikk se skrekkbildene fra underentreprenør Balkongbyggs del av prosjektet i osloborettslaget. Bildene ble tatt lørdag 1. november.

– Galskapen her er at vi har hatt strenge rutiner rundt dette i mange herrens år, men likevel ser vi av og til at noen velger å ta snarveier. Det er mildt sagt frustrerende at de som har signert på vår HMS-protokoll, og vet nøyaktig hva som kreves, likevel gjør dette, sier prosjektsjef Ole Botterli i Balkongbygg AS til Byggeindustrien. 

Har du tips om kritikkverdige HMS-forhold på norske bygg- og anleggsplasser, tips oss her.

Underentreprenør og innleie

Underentreprenøren lover å ordne opp etter å ha sett leserbildene Byggeindustrien har fått tilsendt.

– Vår HMS-ansvarlige har dratt opp på byggeplassen nå for igjen å presisere hvilke HMS-rutiner som gjelder på våre prosjekter. Vi kommer dessuten til å sende ut en skriftlig advarsel til de involverte, sier Botterli.

Ifølge Balkongbygg er det innleide arbeidere fra et bemanningsselskap som jobber på prosjektet på Rosenhoff.

– Men det spiller uansett ingen rolle.  Det er vi som har det hele og fulle ansvaret, sier Botterli.

– Har utstyr tilgjengelig

Botterli understreker at arbeiderne har sikringsutstyr tilgjengelig på arbeidsplassen. Han legger dessuten til at de har hatt ukentlige HMS-kontroller i prosjektet.

– Det ligger intet mindre enn fem sett med seler på byggeplassen, og de har mulighet til å hekte seg fast hele veien bortover. Det burde være den letteste sak i verden å sikre livet sitt. Her koster det verken tid eller krefter å gjøre det, mener Botterli.

– Det står tre mann og ser på de usikrede arbeiderne på plattformen over, burde de ikke sagt fra om at dette ikke er akseptabel praksis?

– Jo, det skulle de selvsagt ha gjort. Men dette er et typisk eksempel på en «skulle bare»-holdning, og selv om det går bra i 99,9 prosent av tilfellene, så kan vi ikke akseptere dette. Dessuten sender det et svært dårlig signal dersom folk kommer seg unna med å jobbe på denne måten.

– Fullstendig uakseptabelt

Byggherre i prosjektet, Borettslaget Bjørn Stallares vei 11-19, tok umiddelbart affære da de fikk sett skrekkbildene tirsdag ettermiddag.

– Jeg har snakket med hovedentreprenør VD Montasje og gitt klar beskjed om at det er fullstendig uakseptabelt at arbeidere jobber uten nødvendig sikring, uavhengig av om disse er ansatt hos en underleverandør eller er innleid. De har bekreftet at de vil få stanset arbeidet umiddelbart og sikre at rutinene er på plass før arbeidet fortsetter, sier styrets leder Iselin Huuse til Byggeindustrien.

Hun legger til at borettslaget selv må vurdere om de har gode nok rutiner for HMS-oppfølging i sine pågående arbeider.

Oppvask

Hovedentreprenør VD Montasje lover også full oppvask.

– Dette er helt uakseptabelt og vi har valgt å stoppe arbeidet på byggeplassen umiddelbart. Her har det sviktet totalt i praksis, selv om alt av sikker jobb-analyser og HMS-rutiner har vært på plass i forkant. Det som er sikkert er at vedkommende som er fotografert, ikke skal inn igjen på vårt prosjekt, sier daglig leder Ronny Amundsen i VD Montasje.

Onsdag morgen vil byggherre ha et møte med VD Montasje og Balkongbygg for å gå gjennom gjeldende rutiner.