Vinterarbeider – montasje av betongelementkonstruksjoner – MUV

StedTrondheim, Norge
ArrangørBetongelementforeningen
Fra12.11.2014
Til12.11.2014
TidspunktOnsdag kl 11.00 - 16.00

Bakgrunn for seminaret
Forbindelsen mellom betongelementer, eller utstøpte fuger er avgjørende for hvordan kreftene føres ned i konstruksjonen og konstruksjonens stabilitet i montasjefase og permanent fase.

Arbeidene skal utføres etter (1) utførelsesbeskrivelsen fra konstruktør og (2) utførelsesstandardene på betong (evt andre materialområder) og (3) andre retningslinjer som gjelder utstyr og materialer som brukes under montasjearbeidene og (4) offentligrettslige krav. Til sammen utgjør dette  produksjonsunderlaget for prosjektet. Vinterhalvåret gir oss noen tilleggsutfordringer, dette går på utførelse og dokumentasjon av knutepunkter/fuger som utstøpes under lave temperaturer.

Vinterveilederen
En arbeidsgruppe som har bestått av representanter for montasjeentreprenører, entreprenører, ferdigbetongprodusenter, tilsetningsstoffleverandører og betongelementprodusenter har satt sammen en veileder som kan være et nyttig verktøy under utførelse av vintermontasje. Veilederen drøfter utførelsesstandardens krav, ansvarsfordeling og kompetansekrav, betong til fuging, bruk av frysepunktnedsettende tilsetningsstoffer, støpearbeider under lave temperaturer, dokumentasjon av utførelse, logging og dokumentasjon av fasthetsutvikling i fugebetong og oppvarming av konstruksjonsdeler før, under og etter utstøping.

Formål med seminaret
Målet med seminaret er å spre kunnskap om støpearbeider under lave teemperaturer, gjennomgå ytelseskrav for utstøpte volumer og tiltak som bidrar til en sikrere dokumentasjon av fasthetsutviklingen under lave temperaturer sammen med tiltak som kan bidras til bedre rutiner for vintermontasje.

Tema som gjennomgås i seminaret
Gjennomgang av vinterveilederen, Utførelsesstandardens krav, Sveiste forbindelser under lave temperaturer, Prøver, forsøk og anbefalinger fra tilsetningstoffleverandørene (SIKA, BASF og Mapei AS), Dokumentasjon av utførelse og hjelpemidler til dette. Seminaret avsluttes med en debatt der vi diskuterer tiltak for å etablere en bedre praksis på montasjeplass om vinteren.

Ressurspersoner
Bernt Kristiansen (AF Gruppen), Ole Gamkinn (SPENNCON AS), Trond Solbø (SIKA AS), Dan Arve Juvik (Mapei AS), John-Erik Reiersen (Betongelementforeningen). Det kan komme endringer i instruktøroppsettet.

Målgruppe
Ledere og mellomledere på montasjeplass/byggeplass.

Ytterligere informasjon og påmelding