Illlustrasjosnfoto

Organisasjonene går imot deler av forslaget fra forenklingsutvalget

Fristen for høringssvar i forbindelse med forenklingsutvalgets rapport (NOU 2014:4) gikk ut fredag. Rådgivende ingeniørers forening (RIF), Arkitektbedriftene, Entreprenørforeningen – Bygg og anlegg (EBA), Byggenæringens Landsforening (BNL), Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) og Norsk Teknologi har sendt inn en felles høringsuttalelse, i tillegg til særskilte høringsuttalelser fra hver organisasjon.

Deres felles hovedpunkter er at de er positive til at det foretas en gjennomgang av reglene om offentlige anskaffelser og justeringer i disse, for å forbedre og forenkle offentlige anskaffelser. Men de peker på at forenklingsutvalgets rapport bærer preg av omfattende dissenser på sentrale punker.

De skriver derfor i høringssvaret at de går imot sentrale deler av forslaget. Organisasjonene mener det vil innebære et kraftig tilbakeslag for arbeidet med å sikre et velfungerende marked, at det vil innebære et kraftig tilbakeslag i arbeidet med å sikre seriøsitet, at det ikke vil innebære forenkling.

De peker videre på at de er bekymret for at flere av forslagene til flertallet vil føre til at anskaffelsene vil ta mer tid og ressurser å gjennomføre, og at konfliktnivået vil øke i form av flere klager og tvister.

De peker også på at de er bekymret for at det blir flere mislykkede konkurranser og redusert konkurranse om oppdragene, at risikoen for korrupsjon, makelighet, og vektlegging av usaklige eller utenforliggende hensyn øker og at risikoen øker for at viktige samfunnshensyn ikke blir ivaretatt, slik som hensynet til miljø, sosiale forhold, HMS, livssykluskostnader, innovasjon og arbeidet mot sosial dumping.

Organisasjonene representerer samlet rundt 145.000 ansatte i sektoren – og tilnærmet alle de store foretakene på entreprenørsiden (bygg, teknisk og maskin), rådgivere og arkitekter.

Les hele brevet her