Parat Bemanning har gjort jobber for NAV og Skatt sør på dugnad, men arbeids- og sosialminister Robert Eriksson har ikke anledning til å kommentere saken. Illustrasjon.

Arbeidsministeren: – Ikke anledning til å kommentere saken

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson har ifølge departementet ikke anledning til å kommentere saken om Parat Bemanning som har utført arbeid for både NAV og Skatt sør på dugnad.

Millionbutikk på dugnad

Parat Bemanning fra Grimstad er markedsnavnet til morselskapet Arrangement, Service og Eiendom AS. Selskapet er heleid av Kaldvell Eiendom AS som igjen er eid av Brunstad Kristelige Menighet Sørlandet.

Menigheten er en del av det som på folkemunne kalles «Smiths venner».

Parat Bemanning har omsatt for nesten 10 millioner kroner de siste fem årene, men har kun betalt ut 384.000 kroner i lønn i samme periode. Jobben gjøres på dugnad av menighetens medlemmer.

Byggeindustrien har skrevet om det menighetseide bemanning-selskapet Parat Bemanning som baserer sin drift på frivillig innsats fra menighetens medlemmer.

Parat Bemanning har omsatt for nesten 10 millioner kroner de siste fem årene, men har kun betalt ut 384.000 kroner i lønn i samme periode.

Jobben gjøres på dugnad av menighetens medlemmer. Blant referansekundene til Parat Bemanning finner vi blant annet både NAV og Skatt sør. 

Selskapet har som underleverandør utført flyttejobber for begge de to offentlige etatene.

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp). Arkivfoto: Sindre Sverdrup Strand

Byggeindustrien har forsøkt å få et intervju med arbeidsminister Robert Eriksson om hva han tenker om at et selskap som baserer sin drift på frivillig innsats, har jobbet for NAV.

- Ikke anledning til å kommentere

I en e-post til Byggeindustrien skriver Arbeids- og sosialdepartementet følgende:

– Statsråden har ikke anledning til å kommentere saken. Vi ser for øvrig at Arbeidstilsynet allerede har kommentert saken ut fra gjeldende lov og regelverk. 

Arbeidstilsynet kunne ikke gi Byggeindustrien et entydig svar på om virksomheten til Parat Bemanning er innenfor lovverket eller ikke.

– Arbeidsmiljøloven regulerer ikke lønn, men på noen områder er lønn allmenngjort. Det betyr at dersom man selv velger å jobbe gratis, så er det en lovlig avtale mellom vedkommende og arbeidsgiver. Men regler for HMS vil likevel gjelde, og arbeidsgiver vil uansett ha det samme ansvaret for at det ikke skjer ulykker på arbeidsplassen, sier regiondirektør Arve Semb Christophersen i Arbeidstilsynet region sør til Byggeindustrien.

Vil ikke konkludere

Men selv om frivillig arbeid er tillatt, vil han likevel ikke konkludere.

– Skal vi se på en enkelt bedrift spesielt må vi gå mye dypere inn i saken. Vi må ha mye mer informasjon på bordet. Når det gjelder konkurransesiden av dette, så er det et politisk spørsmål jeg ikke har lyst til å gå inn på, legger han til.

Parat Bemanning markedsnavnet til morselskapet Arrangement, Service og Eiendom AS. Selskapet er heleid av Kaldvell Eiendom AS som igjen er eid av Brunstad Kristelige Menighet Sørlandet .

Menigheten er en del av det som på folkemunne kalles «Smiths venner».