Skattekutt i sentrum for budsjettkamp

Regjeringens foreslåtte skattekutt blir et hovedtema når forhandlingene med Venstre og KrF starter i Stortinget tirsdag.

Sentrumspartiene har rustet seg til kamp mot regjeringens foreslåtte kutt i skatter og avgifter på totalt 8,2 milliarder kroner.

Høyre og Fremskrittspartiet har dessuten møtt en viss motbør fra eksperthold de siste ukene. Verken lettelser i formuesskatten eller fjerning av arveavgiften er god skattepolitikk, sies det.

NTB har sett på noen av innvendingene.

Bare tre av 25 mener det er smart å redusere og fjerne formuesskatten.

– Arveavgiften bør gjeninnføres av hensyn til kostnader ved denne avgiften i forhold til andre skatter og av hensyn til sosial mobilitet, sa professor emeritus Steinar Strøm fra Frischsenteret ved Universitetet i Oslo til avisen.

Også andre pekte på fordelingspolitiske mål som et argument for arveavgift.

Finansminister Siv Jensen (Frp) avviste innvendingene med at det er «ulike og nyanserte syn» på saken.

Ikke alle er enig i det. Pensjonert økonomiprofessor Terje R. Hansen uttalte til Aftenposten at effekten snarere vil bli at flere pensjonister drar på cruise.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) var 59 prosent av dem som betalte formuesskatt i 2012, over 60 år. Målt i rene kroner vil godt over en tredel av de foreslåtte lettelsene i formuesskatt gå til pensjonister, ifølge Finansdepartementet.

Beregninger Dagens Næringsliv utførte den dagen budsjettforslaget ble lagt fram, konkluderte med at Norges tusen rikeste får en samlet lettelse på 1 milliard kroner – altså en firedel av de samlede kuttene i formuesskatten.

Andre beregninger konkluderer med at over halvparten av kuttene vil komme de 5 prosent rikeste til gode.

På toppen av det hele har VG avdekket at statsminister Erna Solberg (H) flere ganger har kommet med eksempler på at bedrifter har måttet ta opp lån, selge eller gå til oppsigelser av ansatte for å betale formuesskatt – eksempler som har vist seg å ikke stemme.