Ordfører John Opdal var vert og viste statsminister og partifelle Erna Solberg rundt i flomrammede Odda lørdag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixStatsministeren og hennes følge gikk over Hjøllo bru, hvor de fikk se ødeleggelsene både på broen og lenger opp i elveløpet. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixI Odda er det store skader etter at elven Opo gikk over sine bredder denne uken. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Ødeleggelsene i Odda gjorde inntrykk på Solberg

Odda/Oslo (NTB-Fredrik Ljone Holst): Det gjorde sterkt inntrykk da statsminister Erna Solberg (H) besøkte Odda og fikk se ødeleggelsene flommen har ført til.

Blant dem som tok imot statsministeren, var et par som mistet huset da elven Opo gikk over sine bredder.

– Det finnes ikke ord som kan beskrive hvor uvirkelig det er, sa en av dem i det som ble et kort, men sterkt møte.

– Jeg tror vi alle kan forestille oss hvor forferdelig det er å miste huset sitt, med alle tingene og minnene man har samlet, sa Solberg før hun ble vist noen av skadene vannet førte til.

Selv om vannstanden har falt betraktelig, påpekte Solberg at det fortsatt er stor vannføring i elven, men hun kunne trygt krysse flomskadde Hjøllo bru.

– Elven har gravd seg utrolig langt inn, sa statsministeren og la til at det selvfølgelig er sjokkerende å se hvor store krefter som har vært i sving.

– Vannet har enorm fart og krefter som vi aldri må undervurdere.

På spørsmål om hun kan garantere at alle som er rammet skal få erstatning, minner hun om at det er et delt ansvar mellom staten, kommunene og forsikringsselskapene.

– Vi har sagt at vi skal stille opp med hjelp, og vi skal hjelpe kommunene. Jeg mener også vi må bli flinkere til å få ting raskt på plass så folk får erstatning og kan begynne på nytt.

Odda er første stopp på et besøk til flere flomrammede områder på Vestlandet. Etter planen skal Solberg også besøke Voss, Aurland og Lærdal. Lørdag formiddag kom det melding om at de to siste stedene måtte sløyfes fordi det var for dårlig flyvær for helikopter.

Til Bergens Tidende sier kommunikasjonssjef Tor Borgersen ved Statsministerens kontor at hele programmet likevel skal gjennomføres, før Solberg returnerer til Oslo med bil lørdag kveld. (©NTB)