Lekker 400 liter i sekundet i Bjørvika

Cirka 400 liter vann i sekundet lekker i dag inn i spuntgropa i Bjørvika. Nå tror tiltakshaverne på bedring.

A8 og A9 i Bjørvika

Tomtene A8 og A9 ligger like ved Operaen i Bjørvika. På tomten A8 skal nye Deichmanske Hovedbibliotek bygges og på nabotomten A9 kommer Diagonale, to bygg med studentboliger, kontorer, butikker og spisesteder. 

Tiltakshaverne Kulturbyggene i Bjørvika (KIB) og A9 Palekaia AS, eid av HAV Eiendom AS og Olav Thon Gruppen, har stor tro på at tverrspunten som denne uken ble slått ned mellom tomtene A8 (KIB) og A9 (A9 Palekaia) vil føre til at lekkasjene blir mer håndterbare.

De to tiltakshaverne har et fellesanliggende i og med at tomtene A8 og A9 blant annet skal ha et felles økonomitorg, felles nedkjøringsrampe gjennom A9 og inn i A8 med handicap-parkering, sykkelparkering, avfallsuttak og varemottak.

- Vi har engasjert et tysk selskap Texplor som også var engasjert av Statens vegvesen ifm rampen ned på Operatunnelen ved Havnelageret. Vi har hatt møter med hovedentreprenør på Havnelageret, Texplor som utførte lekkasjesøk, entreprenøren som utførte tettearbeidene og Statens vegvesen, forteller prosjektdirektør Jan Eklund i ÅF Advansia (KIB) og fortsetter:

- Grunnforholdene antok vi som relativt like de vi har på vår tomt, A8, og da var det naturlig for oss å innhente erfaring derfra. Det ble foreslått å kjøre samme type lekkasjesøk og tettemetode som for rampen ved Havnelageret, og det har vi gjort.

Texplor har foretatt undersøkelser, der de tror at det er størst lekkasjer, det vil si utenfor gammel kaifront langs hele Operagaten og mot Operaalmenningen.

Ifølge Eklund viser geotekniske undersøkelser mindre muligheter for lekkasjer mot Nylandsgata og mot Dronning Eufemias gate. Hver eneste spuntnål er merket i forhold til lokalisering av lekkasjene.

- Vi har registrert strømninger i spuntveggen på litt forskjellige nivåer ned over i spuntvegg. Vi antar at flere av spuntnålene er kommet ut av posisjon ifm rammingen i grunn bestående av sprengstein og bygningsrester. Nå har vi fått kartleggingen av lekkasjene ganske godt definert på hvilken nummerert nål, og er godt i gang med å injisere med kjemisk injiseringsmasse. Etter at vi har fulgt opp med å injisere de lekkasjene som var registrert av Texplor, ser vi fortsatt at det strømmer inn mye vann. Vi ser at det har blitt en viss reduksjon, men ikke i den målestokk vi hadde håpet og ønsket i forhold til videre framdrift. Fra ca. 600 liter per sekund, er vi nå nede på ca. 400 liter per sekund avhengig av tidevann og nedbør, sier Eklund.

Felles rådgiver
De to tiltakshaverne har samme geotekniske rådgiver som er Multiconsult.

- De er noen av landets beste innenfor sitt område som også kjenner Bjørvika veldig godt. De har også vært ansvarlige for geotekniske undersøkelser tidlig i prosjektet. Vi mener vi har en god kartlegging av området. Før vi etablerte tverrspunten hadde vi et sig av vann bort til en pumpesump, der vi pumper oss ned noe som trekker grunnvannsspeilet ned til sumpen. Vi pumper vannet over i bassenget utenfor spunten, der vannet infiltreres i grunnen I størrelsesorden ca. 400 liter i sekundet og er langt over det som er normalt ved byggearbeider i en spuntgrop, selv om byggegropen er på 10 mål, sier Eklund.

- Det er også gjort undersøkelser på saltinnholdet og saltinnholdet i gropa tilsvarer saltinnholdet i sjøen utenfor på ca. 15 meters dyp. Etter lekkasjesøk og injisering har Multiconsult utarbeidet en prosedyre og prosess for tetting. Prosessen er fulgt i første fase og det er utført ytterligere grunnundersøkelser. Tverrspunten er slått ned for å avgrense området for å kjøre søk i mindre områder enn det vi har hatt muligheter til tidligere, forklarer Eklund.

Horisontale «puter»
- Vi følger prosedyren til vår geotekniske konsulent videre med å pumpe for å holde grunnvannsspeilet nede. Når vi da pumper vannet vekk fra spuntvegg graver vi ut seksjonsvis På grunn av trafikk i Operagaten og Dronnning Eufemias gate, etablerer vi horisontale puter på spuntveggen for å forsterke denne. Når putene er påført kan vi grave seksjonsvis fire til fem meter ned. Når vi senker grunnvannsspeilet ved hjelp av pumping, kommer lekkasjene i veggen til syne og henholdsvis entreprenør Atlant Entreprenør (A8) og AF Anlegg (A9) kan utføre tettearbeidene. Det kan brukes forskjellige teknikker. En er å injisere ved spuntskjøtene utvendig. En annen er å sprøyte injeksjonsmasse gjennom nipler som påføres i skjøtene innvendig på nålene. Metode tre kan være å slå ned spunt på innersiden av eksisterende for så å injisere i mellom spuntveggene. Vi har etablert et samarbeid med entreprenørene på A8 og A9 slik at de også kommer opp med sine optimale metoder og erfaringer med utførelse. Og vi har et godt samarbeid med HAV Eiendom, understreker Eklund.

- Vi er glade for at vi har AF med på laget. De har mye erfaring med vann og håndtering av vann i byggegrop med ganske fersk erfaring med Murmansk-oppdraget blant annet. Vi drar nytte av deres kompetanse. KIB og HAV Eiendom har etablert et felles forum for å løse dette i fellesskap, poengterer prosjektleder Thor Thomassen i Insenti Prosjektledelse (HAV Eiendom).

F.v. prosjektdirektør Jan Eklund (ÅF Advansia) (KIB), prosjektleder Øystein Sandnes (ÅF Advansia), (KIB), prosjekteringsleder Einar Blakstad (Hav Eiendom/Insenti Prosjektledelse) og prosjektleder Thor Thomassen (Hav Eiendom/Insenti Prosjektledelse) ved tverrspuntveggen som deler eiendommene A8 (Deichmanske) og A9 (Diagonale).