Audun Borgs doktorgradsavhandling i Risikostyring og samfunnssikkerhet ved UiS kan skape et hittil ikkeeksisterende rammeverk for branntekniske analyser. Foto: UiS

Nytt rammeverk for branntekniske analyser

I dag finnes det ingen helhetlig metode som sikrer gyldigheten til bruken av branntekniske analyser. Dette kan resultater fra en doktorgrad fra Universitetet i Stavanger endre på.

Det skriver Universitetet i Stavanger (UiS) i en pressemelding.

4. september i år forsvarte Audun Borg sin doktorgrad i Risikostyring og samfunnssikkerhet ved UiS. Han har forsket på risiko for brann i bygninger og konstruksjoner. Tittelen på avhandlingen er «Gyldighetsvurderinger av branntekniske analyser».

For å beregne risikoen for brann i bygninger og konstruksjoner benyttes avanserte modeller og analysemetoder. I doktorgradsarbeidet har Borg studert gyldigheten og kvaliteten til slike analyser, og en sentral del har vært å avdekke hvilke usikkerhetsfaktorer som må vektlegges i de ulike analysene, og kartlegge hvilke utfordringer ingeniørene møter, skriver UiO i pressemeldingen.

Dette ble utført gjennom evalueringer av modeller og metoder som brukes i brannteknisk prosjektering og i industrien. Borg brukte i dette arbeidet den planlagte Rogfast-tunnelen i Rogaland som eksempel. Avhandlingen består av fem artikler, hvorav fire er publisert i internasjonale fagtidsskrifter. Funnene i doktorgradsarbeidet kan få betydning for hvordan branntekniske analyser av bygninger og konstruksjoner utføres, og med særlig fokus på de som faller utenfor det som betraktes som normale brannrisikoer.

Borg konkluderer med at det per i dag ikke finnes en helhetlig metode som sikrer gyldigheten til bruken av branntekniske analyser. Det vil si at det ikke finnes en metode for å sikre at de branntekniske analysene som utføres også inkluderer sentrale usikkerhetsfaktorer. Avhandlingen presenterer også et nytt rammeverk som kan benyttes i branntekniske analyser. Rammeverket er basert på at usikkerhetsfaktorene i analysene skal avdekkes og at analysene som utføres skal reflektere dette. Forskningen fikk støtte fra Universitetsfondet i Rogaland.