Liten grunn til uro

Det er en del økonomer som nå varsler en relativt kraftig stopp i den norske økonomien, spesielt som en følge av nedgangen i olje- og gassinvesteringene – noe som raskt da også vil kunne gå utover byggenæringen. Men det finnes også sterke signaler på at det i flere år fremover vil gå meget bra i byggenæringen.

Kjell Senneset talte tirsdag ettermiddag på Byggeindustriens fagtreff. Han kom med tall og opplysninger som talte mot andre økonomer som har uttalt seg de siste dagene. Senneset og Prognosesenteret har ofte noe mer optimistiske prognoser enn andre – men historien viser at de treffer bra. De kjenner næringen godt og vet hvilke indikatorer man skal se på.

Og der man viser til en prisnedgang med påfølgende fall i investeringer innen olje og gass, mener Senneset dette tas inn igjen på andre områder innen byggenæringen. Han mener at vi i verste fall kan få en nedgang innen olje og gass som vil påvirke byggenæringen med 10 milliarder kroner for neste år. Oppgangen i anlegg alene vil veie opp for en eventuell slik nedgang.

Anlegg har i et par år allerede opplevd all time high – og dette vil fortsette også de neste årene. I 2015 forventer man en vekst på ni prosent, noe som tilsvarer en aktivitet innen anlegg på 104 milliarder koner – i 2016 går anleggsmarkedet frem fem prosent, som gir et nivå på 109 milliarder kroner. Slike nivåer har vi aldri vært borti tidligere – og Senneset beskriver anleggsmarkedet som en rakett som går rett til værs. I 2010 hadde vi et nivå innen anlegg på 78 milliarder kroner.

Heller ikke innen byggmarkedet skal det være noen spesiell grunn til uro. Det er noen lokale variasjoner – men hovedinntrykket er det at det vil fortsette å øke noe fremover – fra et allerede høyt nivå. Senneset peker på momenter som en fortsatt langvarig lav rente og ikke minst veldig lav arbeidsledighet – kombinert med et sterkt boligbehov som aktivitetsdriverne. Utfordringen blir å passe på at vi får en stadig bedre produktivitet på byggeplassene og man ikke får et for høyt prisbilde. Ifølge Prognosesenteret får vi en vekst innen byggmarkedet på tre prosent i 2015, som tilsvarer et nivå på 282 milliarder kroner og for 2016 en vekst på to prosent, som tilsvarer et byggmarked på 288 milliarder kroner. Tilsvarende tall for 2010 var 247 milliarder kroner.

Her mener Senneset og co de også har vært relativt pessimistiske og at det er mer å hente på oppsiden om det går helt som forventet. Selv med en kraftigere nedgang ser det derfor fortsatt lovende ut å være en del av byggenæringen. Det er selvsagt ikke umulig at det blir en kraftigere nedgang enn man nå kan se for seg – men det ser ikke spesielt faretruende ut – skal vi tro Prognosesenteret. Og vi velger å stole på de som følger næringen aller tettest.