Det er rimelig sannsynlig at raset fra Mannen kommer tirsdag, sier geolog Lars Harald Blikra. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Geolog frykter at ras kan utebli

Et ras på fjellet Mannen er ikke uunngåelig, advarer sjefgeolog Lars Harald Blikra. Han frykter at fjellet skal stabilisere seg igjen.

– Jeg er usikker på hva som skjer. Det er litt vanskelig å forstå dynamikken der oppe, sa Blikra på en pressekonferanse på rådhuset i Åndalsnes klokka 20 tirsdag kveld.

Sjefgeologen hadde tidligere tirsdag anslått at et ras på Mannen var sannsynlig i løpet av kvelden, kanskje så sent som rundt midnatt. Men etter hvert som nye målinger kom inn, ble prognosene stadig mer usikre.

– Vi er litt redd for at det skal stabilisere seg igjen. Vi håper det har gått så langt at det ikke er noen vei tilbake.

Bevegelsene øker fortsatt

Geologene forkortet tirsdag sine måleperioder fra 30 minutter til 15 minutter for å forsøke å fange opp bevegelsene i fjellmassene på en bedre måte. Nedbørsmengden holdt seg nokså stabil i løpet av dagen, men utover kvelden er nedbør begynt å komme i form av snø.

Sannsynligheten for at fjellet stabiliserer seg igjen, er ifølge Blikra størst hvis nedbørsmengden avtar og temperaturen synker.

Hittil er det imidlertid ingen tegn til stabilisering, understreker han.

– Det er heller motsatt, sier Blikra.

– Bevegelsene har variert en del. Det er et litt kaotisk forløp, men generelt sett har bevegelsene økt.

Store nedbørsmengder

Kraftig nedbør fikk bevegelsene i fjellmassene til å øke sterkt natt til tirsdag, og økningen fortsatte utover dagen.

Mandag ettermiddag hadde det kommet 17– 18 millimeter nedbør bare de siste tolv timene.

Men å komme med en presis prognose for når et ras kan gå, er vanskelig, ifølge Blikra. Han minner om at det er naturen vi har med å gjøre.

– Vi skal være litt ydmyke med datasettet vårt. Vi jobber med usikkerhet, sa Blikra på pressekonferansen mandag ettermiddag.

Sjefgeologen har de siste dagene jevnlig holdt pressekonferanser sammen med ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune og lensmann Andreas Hustad for å oppdatere om situasjonen.

Observerte steinsprang

Rundt klokka 15 observerte sivilforsvarets folk på stedet et steinsprang som varte i 15 sekunder.

– Det er et typisk forsignal på skred, sa Blikra.

Lensmann Andreas Hustad sier politiet føler de har gjort det de kan så langt, med blant annet evakuering og sikring av området. E136 gjennom dalen vil bli stengt.

Tirsdag formiddag ble folk som oppholdt seg ute i området bedt om å holde seg i nærheten av en bil de kan komme seg inn i. De ble også bedt om å unngå å puste inn støvet som er ventet å komme fra raset.

– Det støvet er ikke lurt å puste inn, var beskjeden.

Vil ha avklaring

Ordfører Lars Olav Hustad er imponert over hvordan beboerne takler situasjonen.

– Jeg vil igjen minne om at det er naturen vi snakker om, men vi er så forberedt som vi kan bli. Det har snart gått en uke siden vi begynte evakueringen. Det er klart at vi nå har lyst til at raset skal gå, så vi får en avklaring, sier Hustad og legger til at det nå er usikkerheten som preger samfunnet mest.

Kommunen har iverksatt «rød beredskap», hvilket betyr at alle nødetater er beredt på et nært forestående ras.

På spørsmål om det er aktuelt å bruke eksplosiver for å utløse raset, sier ordføreren at det ikke er vurdert foreløpig.