Sverre Sedvardsen på Minigolfen Pub og Kafe har sin fulle hyre med å berga stumpene når Vangsvatnet slår innover terrassen. Foto: Vidar Herre/ Hordaland / NTB scanpixHagen til Magnus Herfindal i Evanger i Voss kommune fikk et maritimt preg tirsdag, etter at store nedbørsmengder førte til flom flere steder på Vestlandet. Foto: Ingerid Jordal / NTB scanpixVed Bolstadøyri måtte togene kjøre sakte på grunn av flommen. Her går siste toget over flomvannet før Bergensbanen ble stengt. Foto: Vidar Herre / Hordaland / NTB scanpixElevene på Voss ungdomsskule har ingenting imot at Vangsvatnet har gått over siner bredder. Foto: Vidar Herre / Hordaland/ NTB scanpix

Kommuner i krisemøter for å takle flom og jordras

Bruer, veier og hus er tatt av vannmasser på Vestlandet. Over 200 personer er evakuert, trafostasjoner står under vann og en bygd er isolert.

Etter tre dager med voldsomme nedbørsmengder ble store deler av Vestlandet rammet av flom og jordras tirsdag. I Voss snakker kommunen om den verste flommen i Vossavassdraget på 200 år.

– Det er veldig mye vann, og vi vet ikke hvor lenge det vil vare, sier ordfører Hans Erik Ringkjøb til NTB.

Høyeste flomvarsel

Voss kommunen satt tirsdag kveld i krisemøter for å følge situasjonen. Flomvarsel for Voss er på høyeste nivå – nivå fire – i rangeringen til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Det har regnet kraftig tre dager på rad. Spesielt i Vossovassdraget er det slått til for fullt. Vannmengden er den største som er målt siden målingene startet i 1892, sier vakthavende hydrolog Elin Langsholt.

Strømmen borte

Flere steder i Voss er det utfordringer med strømforsyningen, etter at trafokiosker er kommet under vann. Bygda Evanger var tirsdag kveld uten strøm, og strømmen kan ikke skrus på igjen før det elektriske anlegget er sikret for vannmassene.

– Vi oppfordrer innbyggerne til å holde seg i ro, og å holde seg langt unna vassdraget, for det er enorme krefter som er i sving. De må ikke oppsøke farlige situasjoner, sier ordføreren.

200 evakuert i Flåm

I Flåm i Aurland ble om lag 200 innbyggere evakuert tirsdag kveld på grunn av flommen i Flåmselva. Det er også fare for at en dam skal briste fordi en avlastningstunnel ved Høgabru har gått tett.

– Det er fare for dambrudd og store oversvømmelser nedover Flåmsdalen, opplyser politiet.

Evakueringen var krevende fordi så mange veier er uframkommelige og minst to bruer står under vann. Sivilforsvaret, hjelpekorps og helikopter fra Hovedredningssentralen deltok i arbeidet.

Ordfører Noralv Distad i Aurland roser lokalbefolkningen for å ta situasjonen med fatning og følge oppfordringene.

– Mitt inntrykk er at folk tar det rolig. Mange er opptatt av naboene sine, og vil sørge for at alle får hjelp. Det viser virkelig den positive siden og samholdet blant folk, sier Distad.

Bygd isolert

To hus i Flåm sentrum er tatt av vannet. De som bodde i de to husene, var allerede evakuert.

Bygda Undredal i samme kommune er isolert etter at store vannmengder vasket bort veiene til bygda. Bygda har omtrent 80 innbyggere.

– Folk i Underdal har mistet veien og er redde for at det skal komme mye vann ned til dalen. Vi holder kontakt med dem, sier ordfører Distad til NRK.

Til sammen var 32 veistrekninger stengt i Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland tirsdag kveld.

E16 er blant veiene som er rammet. Europaveien er stengt ved Stampa, i Flåm, i Lærdal, i Vaksdal og mellom Voss og Vinje, melder Statens vegvesen. Riksvei 13 er dessuten stengt ved Vossevangen og Odda i Hordaland.

Toppen trolig nådd

Flere steder kom det over 100 millimeter nedbør fra mandag formiddag til tirsdag formiddag.

Imidlertid så det ut som toppen var i ferd med å nås tirsdag kveld. NVE ventet at vannstanden ville kulminere i løpet av kvelden og natta og at nivået ville begynne å avta igjen.

Til tross for at det er meldt om store problemer, kunne situasjonen vært langt verre ved Voss, forteller Langsholt.

– På 1990-tallet ble det sprengt ved utløpet av Vangsvatnet for å senke vannstanden nettopp på grunn av flomfare. Det er takket være dette at vi ikke har verre skader, selv i en ekstrem situasjon som nå, sier NVE-hydrologen.