Med løsningene for oppgraderingsprosjektet Fredrik Selmersvei 4 i Oslo som utgangspunkt og case, har SINTEF Byggforsk undersøkt fuktforhold og risiko for muggvekst ved bruk av ulike typer OSB-plater som dampbrems og ved ulike klima. Foto: Trond Joelson

Renoverer med prefabrikerte treelementer

Etterisolering av gamle bygg med prefabrikerte treelementer kan gi god energieffektivitet. SINTEF Byggforsk og NTNU har sett nærmere på mulighetene.

Det skriver SINTEF Byggforsk i en pressemelding tirsdag.

– Oppgradering av eksisterende bygningsmasse med fokus på bedre energieffektivitet er en av de viktigste oppgavene for byggenæringen i Europa. Dette er også det enkleste og mest lønnsomme tiltaket i kampen mot klimaendringene, ifølge det europeiske direktivet om energibruk i bygninger, uttaler SINTEF.

Fukt, varme og luft

Oppgradering og etterisolering med prefabrikkerte trebaserte elementer (TES-elementer) er en metode som forskningsmiljøet mener har stort potensial for videreutvikling.

Prosjektet SmartTES har hatt som mål å utvikle og dokumentere metodikk for energieffektiv oppgradering og modernisering av bygg basert på prefabrikkerte treelementer. Den norske delen av prosjektet, som SINTEF Byggforsk og NTNU har hatt ansvar for, har sett spesielt på klimapåkjenning og problemstillinger knyttet til fukt, varme og lufttransport.

– Vi har sett nærmere på hvordan installasjon av ventilasjonsrør i TES-elementer kan utføres, og hvordan slike installasjoner påvirker varmetapet i en vegg i forhold til en vegg uten slike installasjoner. Resultatene viser at det ekstra varmetapet er i størrelsesorden mindre enn 10 prosent, avhengig av valgt utførelse for installasjon av ventilasjonsrør, sier seniorforsker Anders Homb ved SINTEF Byggforsk.

Økt interesse

Med løsningene for oppgraderingsprosjektet Fredrik Selmersvei 4 i Oslo som utgangspunkt og case, har SINTEF Byggforsk undersøkt fuktforhold og risiko for muggvekst ved bruk av ulike typer OSB-plater som dampbrems og ved ulike klima, opplyser de i pressemeldingen.

– Vi erfarer at det er økt interesse for bruk av trebaserte plater generelt og OSB-plater spesielt. Dette har sin bakgrunn i et behov for platematerialer for å lage tilstrekkelig stive og håndterbare elementer, sier senioringeniør Holger Halstedt ved SINTEF Byggforsk.