Alexander Olsen Solberg

Ser frem til Yrkes-NM

Yrkes-NM nærmer seg med stormskritt. Det er fem kandidater innen rørleggerfaget – og her forteller de litt om sine forventninger til konkurransen som går av stabelen fra 28.-30. oktober.

Alexander Olsen Solberg

Møre og Romsdals representant, Alexander Olsen Solberg (20) fra Eide jobber til daglig hos I. Brovold Sønn AS.

– Jeg gleder meg og tror det blir artig. Men jeg er jo også spent, sier Alexander.

Han er én av fem kandidater som skal avlegge svenneprøven sin foran tilskuere fra hele landet i Trondheim 28. – 30. oktober. I løpet av de tre dagene han gjennomfører svenneprøven, har publikum mulighet til å komme bort og se på det han driver med og komme med spørsmål og kommentarer.

– Akkurat det kan jo bli litt skremmende, men det går nok greit. Jeg er jo godt forberedt og tenker at jeg må holde fokuset på det jeg skal gjøre, sier 20-åringen.

Han legger til at det meste som skal gjøres på svenneprøven også er arbeidsoppgaver han kommer borti til daglig gjennom jobben.

Varierte dager

– Jeg synes det meste er gøy, og jeg setter veldig stor pris på at det er varierte arbeidsoppgaver. Det er ikke det samme hver dag – den ene dagen jobber du kanskje med varmepumpe og gulvvarme, og den neste skal du legge avløp inne i hus. Det er mye forskjellig, sier Alexander.

Han har jobbet hos I. Brovold & Sønn AS i snart to år, og trives godt på arbeidsplassen.

– Arbeidsmiljøet der er veldig bra, og det jobber mange flinke rørleggere der. Jeg har lært veldig mye på kort tid, sier han.

Et sikkert yrke

– Valget om å bli rørlegger fattet jeg på videregående. Vi fikk prøve forskjellige fag, og det var rørleggerfaget jeg egnet meg best til. Jeg synes rett og slett det er artig å holde på med, sier Alexander, som bortsett fra jobben bruker mye tid på trening.

Veien videre er han ikke helt sikker på. Nå er det først og fremst å få fagbrev som står i fokus hos Eide-gutten, og han ser lyst på fremtiden.

– Dette er et yrke som aldri kommer til å dø ut. Man vil alltid trenge rørleggere, sier Alexander Olsen Solberg.

Erik Gunnerud

Erik Gunnerud

Erik Gunnerud fra Ski er en selvstendig ung mann med utrettelig arbeidsmoral.

– Føler du deg forberedt til svenneprøven?

– Jeg gruer meg litt, men jeg føler meg klar. Jeg står hjemme i garasjen og øver – må jo gjøre det hvis jeg skal vinne, sier Erik, som bruker flere timer på å bøye rør, sveise og lodde for å perfeksjonere teknikk og resultater.

– Det kan jo bli tøff konkurranse, du vet aldri hva du møter på – det er mange flinke folk der ute, sier han.

Langhus-gutten tror ikke det er noen enkelt øvelse som skiller seg ut som hovedutfordring.

– Alt er en utfordring, og det er om å gjøre å få alt mest mulig salgbart. Det skal være strøkent når det er ferdig, og det skal se ryddig ut rundt meg. Og så er det tiden. Vi har jo bare tre dager. Så det kan bli spennende det!

Å gjennomføre svenneprøven foran publikum er ikke noe problem for Erik.

– Jeg har ikke sceneskrekk når det kommer til dette, men hadde nok vært litt nervøs om det var noe annet jeg skulle gjøre på scenen, sier han.

Selvstendig i jobben

– Jeg har vært borti mye rart og ble sluppet løs alene ganske tidlig. Det har jeg lært mye av, sier Erik.

Det er de varierte arbeidsdagene som motiverer Erik mest på jobben hos Ski VVS AS. Her får han ofte ros for sin gode arbeidsmoral, og tar de oppgavene han får utdelt på strak arm. Det er nok dette som har ført til at 23-åringen får styre mye av dagene sine selv.

– Man får igjen for å stå på for jobben, smiler han.

Ski-bedriften har vært Eriks arbeidsplass i fem og et halvt år. Først på Ski Bygg i to og et halvt, og deretter i Ski VVS i tre år. Lysten på å bli rørlegger har vokst frem underveis.

– Jeg valgte først å bli murerlærling, da jeg gikk Bygg- og anlegg på videregående, men det var ikke noe for meg. Jeg jobbet for noen som slet meg ut fysisk og psykisk, Det er en helt annen hverdag hos Ski VVS. Der har jeg det bra, det er topp stemning og veldig bra samhold blant gutta.

Vil starte for seg selv

Mesteparten av fritiden bruker Erik på å pusse opp sin nykjøpte leilighet. Der går det mange timer.

– Bortsett fra det gjør jeg veldig mye rart på fritiden. Så mye at jeg egentlig ikke vet helt hva jeg gjør, ler han og legger til: – Men det er alltid noe å gjøre – jeg kjeder meg aldri. Sant å si prøver jeg å slappe av litt og, siden det er så mye jobbing

Erik er åpen for mange muligheter i fremtiden, men én ting har han bestemt seg for:

– Jeg skal ta teknisk fagskole. Bortsett fra det vet jeg ikke, men jeg tenker å kanskje få jobb som fagtekniker eller drive for meg selv. Men det blir selvfølgelig ikke før om noen år.

Kristian Herheim

Kristian Herheim

Kristian Herheim (20) fra Sauda jobber til daglig hos Sauda Varme & Bad AS.

– Jeg har øvd meg på det jeg har fått beskjed om at jeg kan øve meg på. Sveising av rør, bøying, nøyaktighet – i det hele tatt alt sammen, sier Kristian, som for det meste øver seg på jobben.

I likhet med de fleste andre kandidatene er også han spent på hvordan det vil bli å gjennomføre svenneprøven foran et stort publikum.

– Det blir jo litt utenom det vanlige. Man føler jo helt sikkert at man alle ser på det du gjør. Men det gjelder å jobbe på og konsentrere seg om oppgaven – og så får jeg prøve å lukke ørene for eventuelle kommentarer underveis, sier Sauda-gutten.

– Hver dag er det noe nytt

– Varmeanlegg er det artigste å jobbe med! Det er mer teknisk og mer kompliserte oppgaver, og man kan bygge dem med så forskjellige med mange ulike komponenter. Det er rett og slett nesten ubegrenset hva du kan lage ut av varmeanlegg, sier Kristian.

Han har alltid vært glad i håndverk, men hadde ikke lyst til å bli snekker. Da Kristian fikk tilbud om lærlingeplass i Sauda Varme & Bad AS, takket han umiddelbart ja. Med tre år på baken i rogalandsbedriften har hann fått masse erfaring – og han gleder seg til å gå på jobb hver dag.

– Det er helt topp der! godt miljø og kjekt arbeid! Hver dag er det noe nytt – alt ifra små ting til industri. Jeg har fått være med på litt av alt gjennom jobben.

Friluftsmann med gode valgmuligheter

Når han ikke er på jobb med rørleggertanga, er som regel Kristian ute i skog og mark med fiskestang eller gevær. Småvilt har han jaktet i flere år, og de to siste årene har han også prøvd seg på selveste skogens konge. Noen elg har det ikke blitt ennå, men han har to hjort på merittlisten.

– Å fiske har jeg gjort siden jeg begynte å gå, smiler han, og legger til: – Det er mest ferskvannsfiske etter laks og fjellørret det går i og jeg bruker flere forskjellige teknikker – fra sluk til flue.

Det er mye spenning i både jakt og fiske, og bortsett fra nærheten til naturen, er det nettopp spenning som trekker ham ut til skogs.

Spenning er tvert imot ikke en følelse Kristian kjenner på i forbindelse med fremtiden sin. Planen er å fortsette som rørlegger til han tar videre skole – teknisk fagskole eller mesterutdanning.

– Det er en trygg yrkesvei dette her, med gode valgmuligheter, fastslår han.


Adrian Sæterdal Haukland

Adrian Sæterdal Haukland

Adrian Sæterdal Haukland stiller for Nordland, etter at han vant det første Nordnorske mesterskapet i historien. Han jobber til daglig som lærling hos Brødrene Dahl.

– Jeg tror det kommer til å gå helt fint å gjennomføre svenneprøva foran publikum. Nordnorsk mesterskap bød jo også på tilskuere, så jeg kommer til å ta med meg videre erfaringene jeg fikk der, sier Adrian.

Han legger til at han kjente litt på nervene under sist mesterskap også – men at det ga seg etter hvert.

– Til slutt la jeg ikke en gang merke til at det var noen der.

Et yrkesvalg med røtter

Adrian trives med de aller fleste aspektene av rørleggerarbeidet, men foretrekker servicejobber fremfor prosjekter.

– Det er litt mer variasjon. På service skjer det noe nytt hele tiden, slik at man slipper å gjøre det samme om og om igjen. Dessuten er det artig, sier han.

Yrkesvalget falt tidlig for 22-åringen. Faren er også rørlegger, og har vært en stor inspirasjonskilde for sønnen, som aldri har vært i tvil om hva han skal jobbe med.

– Jeg har alltid syntes det hørtes interessant ut når han har fortalt om jobben sin, og i dag jobber vi i samme firma. Han er formann, så han sitter mye på kontoret – men vi har allikevel en del med hverandre å gjøre gjennom jobben, sier Adrian, som har vært lærling i Brødrene Dahl i tre og et halvt år.

Mange flere år som rørlegger skal det bli, ifølge Adrian. Planen er å fortsette i jobben, og kanskje etter hvert bygge på med mer utdannelse.

Adrenalinjunkie

På fritiden er det fart og spenning som regjerer for Adrian. Enten på i form av snøscooter i vinterhalvåret, eller på to hjul i motocross da bakken er bar. Sykkelen er en Husqvarna TE 5100, som også kan kjøre på vei – i tillegg til bane.

– Jeg har kjørt aktivt i rundt to år, og har vært med på en del klubbløp. Det er ikke beinhard konkurranse, men mest for gøy på trening – og det er jo artig å konkurrere med kompisene innimellom, sier Adrian.

Adrenalinet er hovedmotivasjon for å kjøre motocross, og Adrian er generelt glad i ekstremsport. Imidlertid er det også praktiske årsaker til at han legger ut på snøscooter om vinteren. Rana er stort, og han pleier ofte å besøke kompiser som har hytte like innenfor svenskegrensa om vintrene. Da er det greit med scooter.

Erlend Lereggen

Erlend Lereggen

Erlend Lereggen fra Melhus skal kjempe for Trøndelag – og sin egen svenneprøve – under Yrkes-NM i Trondheim.

Han er glad i faget sitt, rørleggerlærling Erlend. Det, fotball og kompiser fyller hverdagene til 20-åringen, som håper å vinne norgesmesterskapet (nesten) på hjemmebane.

– Jeg er sikker på at dette skal gå bra, sier han.

Eventuelle publikumshenvendelser og det faktum at han er på utstilling under hele gjennomføringen av svenneprøven akter han å stenge ute med radio på ørene, og han kjenner ikke på nevneverdig spente nerver i forkant av konkurransen.

– Jeg føler meg så godt forberedt som jeg kan få blitt. Tross alt jobber jeg jo en del og er borti det meste på jobben, sier han.

Spesielt er det sanitær som vekker iveren i den unge rørleggeren.

– Og da aller helst i nye eneboliger. Det er nok dette jeg er best på. Varmeanlegg, for eksempel, har jeg ikke jobbet fullt så mye med, så dette er ikke favoritten i dag.

Lykkelig tilfeldighet

At Erlends yrkesvalg falt på rørlegger er en tilfeldighet.

– Jeg var veldig skolelei, og begynte på yrkesfag for å komme ut i jobb så fort som mulig. Jeg ble "lurt" over i rørleggerfaget i læretiden, noe jeg overhodet ikke er lei meg for i dag, smiler han.

Det er ingenting å si på trivselen på arbeidsplassen, Rørlegger 1 AS. Her har han vært lærling i litt over to år nå, og han ser for seg å bli der i flere år til.

Fotball med kompisene

To ganger i uken trener han med fotballaget, Gimse IL.

– Vi er en kompisgjeng som har det moro med dette, og er i sjette divisjon, sier Erlend.

Han har sparket fotball med gutta litt av og på gjennom de to siste årene.

– Noen proffkarriere innen idretten blir det nok ikke, ler han, og legger til: – Fremtiden er i rørleggerbransjen den. I første omgang som rørlegger, og så får vi se hvor veien går.