Geir Pollestad

– Vi selger Norge bit for bit

 Nærings- og fiskeridepartementet selger statens aksjer i lakseselskapet Cermaq til japanske Mitsubishi Corporation. – Dårlig nytt, mener stortingspolitiker Geir Pollestad i Senterpartiet.

– Vi har en regjering som selger ut Norge bit for bit, sier Pollestad i en pressemelding mandag. Han mener det er dårlig nytt at staten vil kvitte seg med Cermaq-aksjene.

– Til tross for at næringsministeren stadig understreker at hun har god tid, har både Entra og Cermaq gått ut av fellesskapets eie den siste uken, påpeker han.

Tilbudsperioden utløp mandag, og samme dag opplyste Nærings- og fiskeridepartementet at de selger alle sine snaut 55 millioner Cermaq-aksjer, noe som tilsvarer 59,17 prosent av den utstedte aksjekapitalen. Salget av Cermaq-aksjene bringer rundt 5,25 milliarder kroner inn i statskassen.

– Det bekrefter at norsk oppdrettsnæring oppfattes som en spennende sektor i et internasjonalt perspektiv, sier Mæland til NTB.

Salget kan bidra til å utvikle nye markeder for både Cermaq og kanskje også hele den norske oppdrettsnæringen, mener hun.

– Selv om staten nå avslutter sitt eierskap i norsk oppdrettsnæring, vil næringen fortsatt ha et mangfold av eiere og en sterk nasjonal og ikke minst lokal forankring, sier Mæland.