Pöyrys markedsanalyse viser derimot at skog - og treindustrien har et stort potensiale (foto: Jørn Hindklev).

Fersk rapport: Denne næringen har et enormt vekstpotensial

Analyseselskapet Pöyry har utarbeidet en markedsanalyse for skog- og treindustrien i Norge. ─ Rapporten viser en næring med lysende muligheter for framtidig avkastning. Den bør leses nøye, sier Heidi Kielland, administrerende direktør i Treindustrien.

Skog- og treindustrien i Norge har innsett at den må gjennom omstilling og utvikling for å øke bruken av fornybare råvarer i Norge. Kun 35 prosent av tilveksten til norske skoger blir avvirket og norsk skog råtner i dag på rot. Slik trenger det ikke å bli i framtiden, skal vi tro en rykende fersk rapport fra Pöyry.

Rapport til fire millioner kroner

Pöyrys markedsanalyse viser derimot at næringen har et stort potensiale. Det er Innovasjon Norge som er prosjekteier av markedsanalysen, som det har kostet over fire millioner kroner å utarbeide.

Her kan du laste ned rapporten.

─ Markedsanalysen indikerer klare markedsmuligheter og viser at norsk treindustri har mange komparative fortrinn, sier Kielland.

En kartlegging av globale trender innen demografi, økonomi, politikk, miljø og teknologi gir til sammen mange muligheter for skogprodukter med lavt karbonavtrykk. Områder som byggematerialer, biodrivstoff, emballasje, kjemi og tilsetningsstoffer er eksempler på mulighetsområder for skognæring globalt.

─ I forhold til forbrukstrender og politiske- og regulatoriske trender har næringen et fortrinn, sier hun.

Konkurransedyktig

Rapporten viser et overraskende positivt bilde av norske kostnadsstrukturer i treindustrien.

─ Analysen sier rett ut at norske fabrikker er konkurransedyktige på de skandinaviske markedene og også på de europeiske markedene der volumene er større. Begrunnelsen er at vi har en hensiktsmessig industristruktur og vi ligger nært markedet og råvaren. Vi har også energikostnader som er konkurransedyktige, sier hun. Lønnskostnadene i Norge er høyere enn hos våre konkurrenter, men industrien har et fortrinn med høy produktivitet.

─ Forteller rapporten deg noe du ikke visste fra før?

─ Den bekrefter antakelser vi har hatt, men vi har nok ikke sett omfanget av det enorme markedspotensialet denne næringen har, det er positivt overraskende, sier hun.

Politikerne må sette seg i førersetet

─ Hvor ligger mulighetene?

─ Vi må fortsette arbeidet med å utvikle nye byggesystemer basert på fornybare råstoffer og produkter som svarer til markedsbehovet. Rapporten fastslår at vi har gode muligheter hvis vi øker graden av spesialisering og industrialisering. Det har vi som næring et høyt fokus på, sier hun.

Pöyry mener at industrien har god kompetanse.

─ Det er politikerne som må sette seg i førersetet for næringsutviklingen. Vi må ha politikere som våger å skape nye markeder i en tid der vi tydelig ser at det må skje noe med oljeøkonomien. Antall elbiler på vegen hadde heller ikke sett ut som det gjør i dag hvis det ikke hadde vært for politikerne og rammebetingelsene. Det må stimuleres til bruk av fornybare ressurser. Rapporten fastslår at det internasjonalt er et stort fokus på dette området. Det er ingen grunn til at vi i Norge ikke skal sette oss i førersetet, påpeker Kielland.

Mat for investorer?

─ Hvem bør lese rapporten?

─ Byggenæringen og beslutningstakerne bør lese den. Men for finansmiljøene bør dette være svært spennende lesning. Skog- og treindustrien er en bransje med muligheter for god, framtidig avkastning. Det er spennende markeder hvor offensive investorer kan bidra til å forme framtiden og sette seg i førersetet i dette markedet, sier hun.

I rapporten meldes det at skogbaserte produkter til byggenæringen skiller seg ut som et av segmentene med de beste fremtidige vekstutsiktene på mellomlang til lang sikt, og har også vært et av de sterkest voksende produktområdene i Norge og i eksportmarkedene den siste tiden.

Bakgrunnen for rapporten er at verdikjeden i skognæringen og Treindustrien ønsker å utvikle sin markedskompetanse som grunnlag for omstilling og utvikling.

─ Derfor utarbeidet vi et felles prosjekt med forslag til gjennomføring av en markedsanalyse og søkte Innovasjon Norge om finansiering. Dette synes Innovasjon Norge var så bra at de gjerne ønsket å være med i prosjektet i et så stort omfang at de ble prosjekteier og at informasjonen av analysearbeidet blir offentlig eie, forteller Kielland.

Rapporten er ikke direkte tilknyttet arbeidet med Skog22, men aktørene ser en god mulighet for å koble den til Skog22, som skal bli en strategi for å styrke og utvikle næringen.