Cat sine minigravere i fra 3,5 til 85 tonn skal produseres i USA i stedet for Japan. Her Cat 305.5E2.

Cat flytter produksjon fra øst til vest

Produksjonen av Cat E2-serien kompaktgravere er nylig flyttet fra Japan til USA.

Med flyttingen til USA, har E-serien fått et tall etter seg (2), noe som indikerer oppgraderinger. Nå er Cat 308 E2 kommet, og på nyåret lanseres 305.5E2 og 305E2.

– Etter hvert vil alle maskinene i denne serien bli produsert ved Cat sin fabrikk i Athens, Georgia i USA. Cat 303.5 E og Cat 304 E produseres fortsatt i Japan, men i løpet av 2015 flyttes også denne produksjonen til USA, sier salgs- og produktsjef kompaktmaskiner Dagfinn Sand hos den norske Cat-importøren Pon Equipment AS til Byggeindustrien.

Sidehengslet dør

Det betyr at samtlige av Cat sine minigravemaskiner mellom 3,5 og 8,5 tonn fra da av vil bli produsert i USA.

– Med produksjonsflyttingen følger en rekke oppgraderinger av maskinene. Blant annet får hytta sidehengslet dør i stedet for skyvedør.

– Den nye sidehengslede døra sørger for lettere inn- og utstigning. E2-serien har videre fått nytt førersete, som er mer komfortabelt og har tykkere polstring enn tidligere. Armlenene gir også bedre støtte, og er blitt enklere å justere. I tillegg er plasseringen av betjeningsbryterne blitt bedre rent ergonomisk, sier Sand.

Ny hekk

Hekken på E2-serien har fått en annen utforming, noe som gjør drivstoffylling enklere.

– Men maskinene vil ha de samme ytre målene som før, det gjelder også rekkevidden og løftekapasiteten, sier Sand.

Maskinene fra USA-produksjonen vil også ha High Definition Hydraulic-system (HDH).

– Dette gir lavere temperaturer, mindre belastning og redusert drivstofforbruk, sier Sand.

Satser på lettvekterne

Cat byr ikke bare på nyheter i det største minigraversegmentet – også i klassen under tre tonn har det de siste tre årene vært en stor utvikling i utvalg av maskiner.

– I 2011 hadde Cat to modeller minigravere under tre tonn, nå tilbys syv modeller. Den siste nyheten er Cat 301.7 D CR, en maskin på ca. 1,7 tonn. Den har bomsylinderen over bommen, noe som gjør at sylinderen er helt beskyttet under graving. Maskinen har hydraulisk utskyvbart understell, åpen hytte med frontvindu og regntrekk bak. Cat satser veldig også i dette segmentet, og i hele produksjonsrangen på maskiner under tre tonn har det skjedd stor utvikling, sier Sand.