Dumpet ett tonn asfalt i sjøen

En underentreprenør for Lemminkäinen ble tatt på fersken av Statens vegvesen da de losset omtrent ett tonn vrakasfalt i sjøen utenfor Nordreisa i Troms.

Det skriver bladet Nordlys i sin papirutgave onsdag.

– Dette er ikke akseptabelt i det hele tatt. Vi vet jo at det tidligere har falt asfaltbiter i sjøen, ved lasting, for eksempel. Men dette er altså gjort med viten og vilje, sier prosjektleder Knut Øvervoll i Statens vegvesen til Nordlys.

Øvervoll forteller overfor bladet at Vegvesen-mannskaper som var ute og jobbet ved Sørkjosfjellet, observerte dumpingen torsdag 16. oktober, og greide også å fange en del av det på film.

Underentreprenør

Kommunikasjonssjef i Lemminkäinen, Tom Andre Aas, understreker overfor Byggeindustrien at det ikke var en Lemminkäinen-båt som dumpet asfalten, men en underentreprenør som leverte asfalt til et Vegvesen-prosjekt som Lemminkäinen har i Nord-Troms.

– Vi ser veldig alvorlig på denne saken. Det er ikke sånn våre underentreprenører skal operere, og vi har veldig klare retningslinjer om avfallshåndtering i våre avtaler med underentreprenør. Vi er overrasket over at en profesjonell aktør som Seaworks har gjort dette, sier han.

Aas forteller at det ikke foreligger noen anmeldelse i saken, men at Statens vegvesen har sendt saken over til fylkesmannen i Troms, som tar den videre, og som vil vurdere eventuelle sanksjoner.

Til Byggeindustrien sier kommunikasjonssjefen at han tar kraftig avstand fra dumpingen, og forteller at underentreprenør Seaworks skal komme med en redegjørelse for episoden tidlig i oktober.

Lovstridigvurdering

Administrerende direktør Jan Paulsen i Seaworks beklager hendelsen overfor Nordlys, og forteller at dumpingen både går mot lovverket og selskapets policy.

– Dette er et skip vi har leid inn, og som ikke eies av Seaworks. Mannskapet har gjort en feil vurdering, sier han til Nordlys.