<p>MASSIVT SAMARBEID: Jørgen Tycho i Massiv Lust og Marianne Borge i Woody35 har i samarbeid utviklet en prototype av designhytta Woody i massivtreelementer. Her foran hytta som ble vist frem under Oslo Åpne Hus i midten av september. (Foto: Svanhild Blakstad)</p>Her monteres designhytta Woody ved Isdammen på Årvoll i Oslo. Hytta er en prototype i massivtre som er utviklet i et samarbeid mellom arkitekt Marianne Borge og massivtreprodusenten Massiv Lust.Foto: Foto: Svanhild BlakstadNORSK INNOVASJON: – Jeg ønsker å vise at det går an å produsere en hytte med norske aktører i Norge – med både norsk arkitekt, produsent og sagbruk,sier arkitekt Marianne Borge. Hun er opphavskvinnen til Woody-hytta som nå for første gang er bygget i massivtre. (Foto: Svanhild Blakstad)TRE-SAMARBEID: Administrerende direktør Heidi Kielland (t.h) roser samarbeidet mellom arkitekt Marianne Borge i Woody35 og Jørgen Tycho i massivtreprodusenten Massiv Lust. (Foto: Svanhild Blakstad)<p>Her blir massivtrehytta Woody opp på Dale gård i Onsøy utenfor Fredrikstad. Hytta består av 27 massivtreelementer og ble montert på tre timer. (Foto: Marcel Bjerknes)<br></p>Jan Petter Svendsen, Per Stian Olsen og Jan Øyvind Christensen fra Weber Leca var med og bygde fundamenter til den første Woody-hytta i massivtre.

Massivt tresamarbeid om særpreget hytte

Arkitekt Marianne Borge og Massiv Lust har fått støtte fra Treprogrammet til å utvikle en prototype av designhytta Woody i massivtre.

NORSK INNOVASJON: – Jeg ønsker å vise at det går an å produsere en hytte med norske aktører i Norge – med både norsk arkitekt, produsent og sagbruk,sier arkitekt Marianne Borge. Hun er opphavskvinnen til Woody-hytta som nå for første gang er bygget i massivtre. (Foto: Svanhild Blakstad)

Les også: Massiv Lust fikk den første Nordiske treprisen

Bygger særpreget hytte i massivtre

Nylig ble prototypen, som for første gang er produsert i massivtrelementer, satt opp på Dale gård i Onsøy utenfor Fredrikstad. Her skal den stå permanent som visningshytte. Før det ble den satt opp ved Isdammen på Årvoll i Oslo i forbindelse med arkitekturutstillingen Oslo Åpne Hus, som gikk av stabelen 12.-14. september.

Hytta er en ettroms variant på 15 kvadratmeter av arkitekt og gründer Marianne Borges egendesignede hytte Woody35, som har vært på markedet i noen år.

– Dette er et slags industridesign, hvor det er brukt massivtre og hvor delene kommer i 27 elementer som heises på plass. Hytta kan derfor monteres i løpet av noen timer. Første gang vi satte den opp tok det åtte timer, og nå tok det bare tre timer, sier Marianne Borge.

Serieproduksjon

Hun forteller at ideen og hovedmålet med Woody er å serieprodusere en liten miljøvennlig designhytte som skal passe inn i nordisk kyst-, fjell og skogsmiljø.

Hun har jobbet med prosjektet i fem år, og det hele kom i stand etter forespørsel fra en kunde som ønsket en arkitekttegnet mindre hytte i høy kvalitet. Resultatet ble en hytte med gjennomtegnede detaljer og en effektiv planløsning.

– Konseptet er enkelt, men samtidig multidimensjonalt, ved at det viser vei til en fremtidsrettet måte å leve og bo på hvor design, miljø, produksjon og opplevelse er integrert, sier Borge.

Hytta er 35 kvadratmeter, og med tre som byggemateriale og lite fotavtrykk er den blitt et forbildeprosjekt for miljøvennlig arkitektur. Med sitt karakteristiske uttrykk har Woody fått mye oppmerksomhet både i inn- og utland.

Norsk innovasjon

Med økonomisk støtte fra Treprogrammet i Innovasjon Norge har det vært mulig å utvikle en industrielt produsert variant i massivtre. Prototypen er laget i samarbeid med massivtreprodusenten Massiv Lust i Luster i Sogn og Fjordane.

Fabrikken ble åpnet i august i fjor og leverer i tillegg til massivtreelementer også festemateriell og trefiberisolasjon. De har i tillegg eget arkitektkontor i Oslo. Materialene er levert av Begna Bruk i Valdres, og til denne Woody-hytta går det med 3300 løpemeter gran, opplyser Borge.

Fakta massivtre

Massivtreelementer er treplanker som er lagt ved siden av hverandre eller i kryss lagvis og sammenføyd med lim, dybler eller stålstag. Treplankene danner et byggelement som normalt er 120 cm bredt og fra 3-4 meter og opp til 13-14 meter langt. De krysslagte elementene er de vanligste og blir levert som 3-9 lags elementer avhengig av bruksområde.

Sentrale egenskaper hos massivtre:

• Høy grad av fleksibilitet

• Gode brannegenskaper

• Lav egenvekt

• Gode miljøegenskaper

• Enkle å bearbeide

• God totaløkonomi

Bruksområder: Kan brukes i alle typer bygg som boliger, næringsbygg skolebygg, barnehager og helsebygg. Massivtreelementer kan brukes som veggelement, dekkeelement, takelement, balkonger og svalganger. (Kilde: Trefokus)

– Første Woody i massivtre er hundre prosent norsk – med norsk arkitekt, produsent og sagbruk. Jeg ønsker å vise at det går an å produsere en hytte med norske aktører i Norge. Det er viktig å benytte lokale bedrifter og bidra til at vi beholder kompetanse og utvikler innovativ produksjon innenlands, noe som er miljøvennlig og bærekraftig i et lengre perspektiv, sier den engasjerte arkitekten.

Borge retter også en stor takk til Weber, som har levert Lecafundament til woodyhyttene som ble oppført ved Isdammen i Oslo og på Onsøy. I tillegg har Nordvestvinduet bidratt med vinduer i denne første Woody-hytta i massivtre.

Motvekt

Borge har en ambisjon om at Woody35 skal bli en motvekt til mange av de store hyttene som bygges i dag: – Jeg ønsker at Woody skal være et moderne alternativ til den nye, dyre og maksimalistiske hyttekulturen som er status i Norge i dag, sier hun.

Fakta Woody

• Norskutvik­let designhytte med stor vekt på funksjonalitet og arkitektonisk kvalitet.

• Woody35 rommer stue med peis, spiseplass, kjøkken, soverom, hems , innvendig eller utvendig dusjbad.

• Woody ett-roms (Woody pop-up) er siste tilskudd i serien og er tenkt som anneks eller en egen minihytte.

• Utvendig kledning i holdbart tre – furu, gran eller andre aktuelle treslag.

Borge er spent på om massivtre vil vise seg å bli et konkurransedyktig materiale og byggemetode når det gjelder mindre hus.

– Woody i massivtre er utprøving i fullskala arkitektur og vil være en kommentar til alt som skjer for tiden – både når det gjelder kvaliteten på den industrielle produksjon og kvalitet og størrelse på hyttene, sier hun.

Viktig med fullskala-testing

Administrerende direktør Heidi Kielland i Treindustrien roser samarbeidet mellom Marianne Borge og Massiv Lust:

– Det som er interessant for industrien er at vi kan se prosjektene i fullskala med tanke på innovasjon. For å klare å kommersialisere gode ideer, er vi helt avhengig av at virkemiddelapparatet prioriterer fullskalatesting, som dette er et eksempel på. På den måten får vi mulighet til å teste ut teoretiske betraktninger man har om konstruksjon og nye løsninger.

Hun påpeker at det for tiden er stor interesse rundt massivtre, og at det er en positiv utvikling i markedet: – Det er veldig interessant og bra at arkitektene, som er inne i tidligfase i prosjektene, samarbeider med en produsent som er i ferd med å få en posisjon i markedet ved å industrialisere, avslutter Kielland.