Knut Molaug admdir i GM og Arild Bjørkedal VP End Users i SE. Foto: Ina Wesenberg / Schneider ElectricFoto: Ina Wesenberg / Schneider ElectricFoto: Ina Wesenberg / Schneider Electric

Bygget datasenter på rekordtid

Energispesialisten Schneider Electric har bygget et splitter nytt datasenter på Rjukan for Green Mountain, og det gikk kjapt. Rask politisk behandling og en besluttsom kunde la grunnlaget.

Ved bruk av referansedesign og prefabrikerte moduler klarte Schneider Electric å levere det nye datasenteret på fem måneder. Det nye datasenteret ble satt opp i perioden desember 2013 til april 2014 og ble satt i drift allerede 12. mai i år. For Schneider Electric representerer ordren en verdi på mer enn 50 millioner kroner.

– Ordren er et gjennombrudd for Schneider Electric i Norge som totalleverandør av nøkkelferdige datasentre. Ved hjelp av internasjonal kompetanse i vårt nettverk har vi kunnet bidra til at dette datasenteret ble bygget i rekordfart. Vi kjenner ikke til at det finnes andre tilsvarende leveranser som er levert så raskt og knirkefritt som dette, verken i Norge eller ute i verden, sier Arild Bjørkedal, VP End Users i Schneider Electric Norge.

Det nybygde datasenteret på Rjukan er en speiling av Green Mountains datasenter på Rennesøy i Rogaland, hvor største kunde er DNB. Green Mountain valgte Rjukan som lokasjon for sitt andre datasenter på grunn av stedets unike krafttilgjengelighet og kjølemuligheter, samt politisk velvilje i kommunen. Lokalpolitikere i Rjukan klarte å behandle byggesaken på 24-timer og sørget på denne måten for at både offentlige og kommersielle interesser ble ivaretatt. Green Mountain planlegger nå å foreta investeringer på nærmere 600 millioner kroner på Rjukan i løpet av de neste årene, heter det i en melding fra selskapet.

Tidligere har det vært mye stang ut for virksomheter og lokalsamfunn som har ønsket om å satse på datasentre i Norge. Selv om alt ligger til rette, med velegnet klima, tilgang på ren energi, tilgjengelig landområde, tilgang til arbeidskraft og god støtte fra lokal industri, så gikk Facebook til Luleå, Google til Finland og norske Opera Software valgte Island i stedet for hjemlandet. Norske myndigheter har tidligere fått kritikk for at beslutninger tar for lang tid og at den politiske viljen er ikke stor nok til at vi drar i land de store internasjonale kontraktene.

– Utviklingen innenfor cloud og co-location har skapt et behov for mye kortere tidsfrister for etablering av datasentre. Hurtigbygging av datasenteret på Rjukan er et godt eksempel på hva man kan få til med et godt offentlig-privat samarbeid, sier Knut Molaug, administrerende direktør i Green Mountain.

– Rjukan er en av hjørnesteinene i norsk industri og vi er glade for å bidra til at dette opprettholdes. Rjukan har alle forutsetninger for å bli det et nytt sentrum for datasentervirksomhet i Europa, men da må sentrale politikere følge lokalpolitikerenes eksempel, avslutter Molaug.