NYE BROSTEINSEKSPERTER: Arvid Fjæren (t.h)  i Bergen Bydrift lærer opp hjelpearbeider Mikal Knutsen og lærling Jonas Berg i Christieparken ovenfor Brann Stadion.

Skal bli eksperter på brostein

De er unge og ivrige og kan bli Bergens nye brosteinseksperter. Læremester Arvid Fjæren i Bergen Bydrift mener en brosteinsekspert har samme status som en rockestjerne.

–Om de har talent? Det er altfor tidlig å si noe om. Dette faget handler mer om å være interessert enn å ha talent, svarer Fjæren.

Han involverer seg i opplæringen av de yngste. Nå er det lærlingen Jonas Berg (20) og hjelpearbeider Mikal Knudsen (19) som får Fjærens fulle oppmerksomhet. Begge guttene har fullført Hjeltnes Anleggsgartnerskole i Ulvik, og Knutsen håper også han etterhvert får lærlingeplass i Bergen Bydrift.

Leken og kreativ

Og de unge unge anleggsgartnerrekruttene kunne ikke fått en bedre læremester. Fjæren er nådeløst opptatt av stein, småstein, stor stein, brostein og vinkler, linjer, svinger og fuger – og alt annet som ligger i detaljene. Mediene elsker Fjæren for sin ukuelige innsats og engasjement for brosteinen og går under tilnavnet stein-professoren.

I to uker har Berg og Knutsen vært i Bergen Bydrift, og Knutsens favoritt er småstein.

– Med småstein kan man være litt mer leken og kreativ, men nå i begynnelsen blir det å se og lytte til Fjæren, lære av det han foretar seg, sier han.

Jonas Berg har vært innom prosjektene Johanneskirketrappen og Bibliotekplassen i Bergen sentrum og gleder seg til han får tildelt mer ansvar og enda større oppgaver.

– Akkurat nå blir det gjerne mange spørsmål og følge med på arbeidet som utføres. Jeg synes det er veldig kjekt å legge stein, sier han.

Arvid Fjæren liker på sin side å øse av sin enorme kompetanse. Med kompetanseoverføring håper han kanskje å skape to kloninger av seg selv, få frem to nye eksperter som vil bli omtal- historien.

Denne dagen er de unge med Fjæren i Christieparken ovenfor Brann Stadion. Fjæren viser stolt og ivrig frem grusveiene og brosteinen som ruver på sidene som kunst i landskapet, spør om vi ser de vakre svingene og vinklene gjennon parken.

Folk smelter

–Se den svingen her med disse benkene. Dette er diagonal brostein opprinnelig fra områdene Veiten, Komediebakken, Teatergaten og Fisketorget. Denne steinen ble tatt i bruk etter krigen og lagt i sentrumsgatene frem til 1960. Den er god å kjøre bil på, men også fin for syklister. Det er god kvalitet, forklarer Fjæren.

Han beveger seg videre nedover i retning Stadion ved Kvernhuset, stiller seg opp i den uferdige grusveien og utbryter mens han ser på de lærevillige ungdommene:

Folk smelter når de ser disse svingene, er de ikke fantastisk, sier han og peker oppover og nedover.

Som en rockestjerne

På rundturen i Christieparken får unge Berg og Knutsen klar beskjed om hva en steinlegger egentlig er.

– En steinlegger er som å være rockestjerne på scenen. Publikum gir umiddelbar respons på det du gjør. Tilbakemeldingene fra publikum er som ekstra lønn. Alle ser resultatet av det vi gjør. Det blir litt narkomani av det, man blir hektet på å utsmykke nye områder og responsen man får, formaner Fjæren like lidenskapelig som en vinbonde fremhever den spesielle kvaliteten i druene sine.

Tiden vil vise om Jonas Berg og Mikal Knutsen blir Bergens nye svar på Arvid Fjæren, og med seg på veien kan de i alle fall tenke at alle som har hoppet etter Wirkola, har hoppet lenger...!