<p>Innsatsleder Odd Hallvard Seterdal ved politietsperringen på riksvei 7 onsdag kved. Tre personer omkom onsdag i en sprengningsulykken på Geilo. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix</p><p>Store mannskaper fra politiet og andre nødetater er satt inn etter at tre personer omkom i en sprengningsulykke ved Geilo sentrum onsdag. To personer ble skadet. Foto: Steinar Bleken / NTB scanpix</p>Geilo 20140903. Fire hunder fra Norske Rednings blir brukt i søk rundt stedet der tre personer omkom i en sprengningsulykke onsdag. Foto: Steinar Bleken / NTB scanpixFoto: Einar Bleken/ NTB scanpixFoto: Steinar Bleken / NTB scanpixDet innringede feltet på kartet, sør for Geilo sentrum viser ulykkesområdet. Kart: Google mapsFoto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixFoto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixFoto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixPoliti, Røde Kors og Norske Redningshunder forbereder en gjennomgang for å sikre at det ikke befinner seg noen innen 400 m fra stedet der tre personer omkom og flere ble skadet i en sprengningsulykke onsdag. Foto: Steinar Bleken / NTB scanpix

Tre personer omkom i sprengningsulykke på Geilo

Tre personer omkom i sprengningsulykken på Geilo i Buskerud, bekrefter politiet onsdag kveld. To personer ble lettere skadd.

Riksveg 7 Trøo jernbaneundergang

Dagens jernbaneundergang ved Trøo har for lav frihøyde under Bergensbanen. Derfor skal det bygges en helt ny undergang som får en høyde på 5 meter. Undergangen skal pre-fabrikkeres ved siden av sporet, og skyves på plass i løpet av en togfri helg høsten 2014.

I tilknytning til undergangen skal det settes opp en støttemur av naturstein og rekkverk av stål. I tillegg bygges det nye busslommer og en ny gang og sykkelveg. Trafikken på rv. 7 skal gå i den eksiterende undergangen i hele byggeperioden.

Oppstart: 15. mars 2014

Forventet åpning: juni 2015

Kostnader: ca. 45 mill.

Entreprenør: T. Engene AS

Kilde: Statens vegvesen

En person ble først meldt savnet etter ulykken, men i 19.30-tiden opplyste Nordre Buskerud politidistrikt at vedkommende var omkommet.

Politiet var onsdag kveld tilbakeholdne med å gi opplysninger om den tredje omkomne av hensyn til vedkommendes pårørende.

To menn på henholdsvis 37 og 38 år ble sendt til Ringerike sykehus med lettere skader etter sprengningsulykken på Geilo. Mennene har vært til undersøkelse på kirurgisk avdeling, og er nå skrevet ut, opplyser sykehuset.

Ulykken skjedde da en dynamittladning ble utløst i forbindelse med arbeid i en jernbaneundergang på riksvei 7 sør for Geilo sentrum. Politiet fikk melding om ulykken klokken 12.31.

Sikkerhetssone

I frykt for nye eksplosjoner opprettet politiet en sikkerhetssone med en radius på 400 meter rundt ulykkesstedet kort tid etter ulykken. Det ble i tillegg opprettet en flyforbudssone over området for å ivareta sikkerheten til luftfartøy i tilfelle nye sprengninger.

– Nå i kveld jobber folk fra bombegruppa og Kripos på stedet. De er inne på skadestedet og vil fortsette å rydde unna det som er farlig. Lokalt politi og etterforskere fra Kripos vil arbeide så lenge som nødvendig og vil gjenoppta arbeidet igjen i morgen, sier innsatsleder Odd Halvard Seterdal ved skadestedet onsdag kveld.

Innsatslederen sier eksplosiver med stort skadepotensial er spredt over et stort område rundt stedet. Derfor er sikringsarbeidet vanskelig for ekspertene som kom til skadestedet onsdag kveld.

– Det er arbeidsomt å finne fordi det er spredt over stort og ulendt område, sier Seterdal.

Ulykkesstedet blir sikret ved at eksplosiver fjernes og sprenges på et egnet sted i nærheten, ifølge politiet.

Vitne: – Hele bilen ristet

Tor Erik Pettersen var en av dem som ble vitne til den kraftige eksplosjonen, som kunne høres flere mil unna.

– Vi hadde akkurat kjørt forbi da det smalt kraftig. Vi skjønte fort at det var noe alvorlig da vi så støvskyer. Hele bilen vår ristet, sier Pettersen til NTB.

Beboere i flere hus ble evakuert etter ulykken, og ekteparet Haldis og Sverre Isungset var blant de dem som måtte forlate huset sitt. De fikk beskjed om at det kunne ta flere timer før de kunne vende hjem igjen.

– Jeg har aldri hørt et smell som dette før. Det ristet i hele huset, sier Sverre Isungset til avisen Hallingdølen.

Fordobling av eksplosiver

Kommunens kriseteam ble etablert på Bardøla Høyfjellshotell etter ulykken og barne- og ungdomsskolen på Geilo ble bedt om å holde elevene igjen etter eksplosjonen.

– Vi følger våre rutiner for krisehendelser. Vi vil hjelpe dem som har vært involvert eller har vært vitner til ulykken, sa rådmann Lars Ole Skogen til NTB.

Mengden eksplosiver som blir omsatt i Norge har fordoblet seg i perioden 2000 til 2012, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DBS).

Sist en person omkom i en sprengningsulykke var i 2005, da en 50 år gammel mann mistet livet da en ladning gikk av for tidlig under sprengningsarbeid på Stoa i Arendal.

I perioden fra 2000 fram til 2013 har Arbeidstilsynet registrert totalt 615 dødsfall på norske arbeidsplasser

Fire hunder fra Norske Rednings blir brukt i søk rundt stedet der to personer omkom i en sprengningsulykke onsdag. To personer ble skadet og en er fortsatt savnet etter ulykken. Foto: Steinar Bleken / NTB scanpix