Illustrasjonsfoto: Arnstein Karlsen

Rekordhøye brannerstatninger i 2014

Brannerstatningene i private boliger og hytter er rekordhøye for første halvår, og utgjør en økning på én fjerdedel fra samme periode i fjor.

Det skriver Finans Norge i en pressemelding.

Brannerstatningene første halvår 2014 kommer på hele 1,5 milliarder kroner, viser tall fra organisasjonen.

– Storbrannene i Lærdal og Flatanger i januar ga alene rundt 300 millioner kroner i erstatninger, og forklarer mye av den store økningen i brannerstatningene, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Selv om vinteren tradisjonelt er verst når det gjelder brann, er det sjelden at storbranner med så store materielle skader kommer så tett som brannene i år.

Flere hyttebranner

Mange branner i hytter og fritidsboliger trekker skade- og erstatningstallene opp.

Erstatningsutbetalingene etter brann og branntilløp i hytter og fritidsboliger er på rundt 200 millioner kroner etter de første seks månedene av 2014. Dette er dobbelt så mye som året før, heter det i pressemeldingen.

Mye av økningen er, ifølge Finans Norge, relatert til storbrannene i Lærdal og Flatanger.

I mange norske branner er brannårsaken, ifølge pressemeldingen, ukjent. Men hvor brannårsaken er kjent, er det opp mot halvparten som skyldes feil ved det elektriske anlegget, eller skyldes feil bruk av elektrisk utstyr, heter det i meldingen.

– Kontroll av det elektriske anlegget er viktig. Bruk sertifisert kontrollør og få sjekket huset ditt, sier Neverdal.

Lynskader

Lyn fører som regel ikke til brann, men kan gjøre stor skade på elektriske apparater og utstyr. Slike skader inngår også i brannerstatningene.

– Vi har hatt svært mange lynskader i august i år. Vanligvis fører ikke lyn til store materielle skader, men i de verste tilfellene blir det brann i boligen, sier Neverdal.

Lynskadene hittil i august vil trolig trekke skadetallene for året som helhet opp. Bare i løpet av noen få dager i begynnelsen av måneden ble det registrert flere tusen lynskader.

Etter første halvår av 2014 registrerte forsikringsselskapene 20 prosent flere lynskader enn i samme periode i 2013.