– Det sentrale for oss er å ligge i front på kompetanse. Gjør du ikke det, er du akterutseilt, sier administrerende direktør Øyvind Løkke i Stema Rådgivning.

Slår tilbake mot byggeleder-kritikken

Stema Rådgivning kjenner seg ikke igjen i bildet som er skapt av byggelederfirmaer som et fordyrende og kompliserende mellomledd i byggeprosjekter. – Vi skaper merverdi, ikke komplikasjoner, sier administrerende direktør i Stema, Øyvind Løkke.

Stema Rådgivning, som er ett av de såkalte byggelederfirmaene som har fått kritikk fra flere hold i entreprenørbransjen, teller så mange som 125 medarbeidere (inkludert datterselskapene i Hamar og Finnmark) og vil omsette for rundt 150 millioner kroner i 2014. Likevel knapt et menneske å se i lokalene til selskapet i Oslo.

Ifølge Øyvind Løkke sitter så å si alle ute på byggeprosjektene de er leid inn i.

– Det er feil at vi går inn som et ekstra ledd som tar plass på utsiden av byggherre, entreprenør og rådgivere og arkitekter. Våre ansatte går derimot inn som en direkte del av byggherreorganisasjonen og bekler sentrale roller som byggherren ikke har kompetanse til selv. Om en entreprenør snakker med en av våre ansatte eller en av byggherrens ansatte ute på prosjekt, går for det samme. De fleste vil ikke merke det en gang, mener Øyvind Løkke.

– Merverdi

Han sier Stema, som i dag er involvert i flere av landets største byggeprosjekter, i stor grad retter seg mot profesjonelle byggherrer som Statens vegvesen, Entra, Jernbaneverket og Statsbygg.

Men de gjør også jobber for entreprenører og uprofesjonelle engangsbyggherrer.

– For små byggherreorganisasjoner som ikke har erfaring med store byggeprosjekter, er byggelederfirmaer spesielt viktige. Hvordan skal de klare seg uten hjelp utenfra? Hva er alternativet? spør Løkke.

Stema-sjefens skildring av et byggelederfirma som skaper merverdi i prosjektene, står i sterk kontrast med det flere entreprenører har sagt om byggelederfirmaene det siste halve året.

– De aller fleste byggelederfirmaene sitter med kontrakter som nærmest fritar dem for ansvar på sentrale områder som tid, kostnad, kvalitet og HMS. Mange har dessuten incentivordninger knyttet til kostnadsbesparelser i prosjekt som etter min mening ofte er med på å øke konfliktnivået i bransjen, sa administrerende direktør Ståle Rød i Skanska til Byggeindustrien i vår.

Ny kraftsalve

Under Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) sin generalforsamling i Kristiansund rett før sommerferien, fulgte han opp med en ny kraftsalve mot byggelederfirmaene.

– Den største trusselen mot HMS- og seriøsitetsarbeidet er de i økende grad mer eller mindre enkeltstående byggelederfirmaene. De fungerer som et rent transaksjonelt element, som ikke tilfører noe som utvikler HMS- og seriøsitetsarbeidet i næringen, la han til, til spontan applaus fra entreprenørene i salen.

Ingen trussel mot HMS

At byggelederfirmaene skal være en trussel mot HMS-arbeidet i byggenæringen, kjenner ikke Øyvind Løkke seg igjen i.

– Vi har egne folk som jobber utelukkende med kvalitet, helse, miljø og sikkerhet som sitt felt, og en av våre største kunder innenfor dette feltet, er nettopp et entreprenørfirma. Vi selger kvalitets- og HMS-tjenester til tyske Bilfinger her i Norge, og de hadde ikke klart seg uten oss, mener Løkke og legger til:

– Det sentrale for oss er å ligge i front på kompetanse. Gjør du ikke det, er du akterutseilt i denne bransjen.

– Olje i maskineriet, ikke kannibalisme

Byggelederfirmaer har også fått kritikk for å drive aktiv rekruttering av nøkkelpersonell fra entreprenører. Flere av entreprenørene Byggeindustrien har vært i kontakt med mener det fører til uheldig kannibalisme som svekker bransjens konkurransekraft.

– Vi er mer oljen i maskineriet fremfor de som står for kannibalisme i næringen. Ja, det er flyt av arbeidskraft mellom bransjene og vi ansetter gode hoder fra entreprenørene, men det går også den andre veien. Vi mister folk med jevne mellomrom, og så lenge det skjer på en profesjonell måte, har jeg ingen problemer med det, sier Øyvind Løkke.