– Basert på tilbakemeldinger og ønsker fra bransjen og tunnelmiljøet i Norge ser NFF at det er behov for at man i tunnelbransjen innfører et kompetanserettet kurs innenfor berginjeksjon og injeksjonsteknikk, sier Eivind Grøv, leder for kurskomiteen i NFF og sjefforsker/professor II ved SINTEF/NTNU.

Arrangerer kompetanserettet kurs i injeksjonsteknikk

Mange i tunnelbransjen har lenge etterspurt mer formell kompetanse rundt injeksjonsteknikk i Norge. Når starter Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk (NFF) i samarbeid med Tekna opp et kompetanserettet kurs i injeksjonsteknikk.

Kurskomite og forelesere:

Thomas Beck, Skedsmo Betong

John Ivar Fagermo, AF Gruppen

Erik Frogner, AF Gruppen

Eivind Grøv, SINTEF

Hans- Olav Hognestad, BASF

Alf Kveen, Statens vegvesen Vegdirektoratet

Hanne Wiig Sagen, Jernbaneverket

Ola Woldmo, Normet Scandinavia AB

Arnstein Aarset, NGI

Siri Engen, Tekna

– Basert på tilbakemeldinger og ønsker fra bransjen og tunnelmiljøet i Norge ser NFF at det er behov for at man i tunnelbransjen innfører et kompetanserettet kurs innenfor berginjeksjon og injeksjonsteknikk. Injeksjonsteknikk i Norge er en typisk erfaringsbasert arbeidsoppgave og med varierende fremgangsmåter for å nå det samme målet. Av noen er det gitt betegnelsen "svartemagi" mens andre definerer det som "håndverk", der man med dyktighet oppnår de krav til tetthet som er stilt. Målet med dette kompetanserettede kurset er å etablere en større forutsigbarhet knyttet til gjennomføring av berginjeksjon for underjordsanlegg, forteller Eivind Grøv, leder for kurskomiteen i NFF og sjefforsker/professor II ved SINTEF/NTNU.

Det legges opp til et tredagers kurs med avsluttende eksamen. Det vil også bli utsendt kursbevis.

Kontinuerlig utvikling

Innenfor temaet injeksjonsteknikk foregår det en kontinuerlig utvikling av utstyr, utførelse, materialtilgjengelighet og så videre.

– Gjennom et kompetanserettet kurs skal det undervises i det som er å anse som dagens kunnskapsnivå innen injeksjonsteknikk for derigjennom å bedre forståelsen hos alle involverte parter i dette arbeidet, legger Grøv til.

Kurset henvender seg til alle som deltar i injeksjonsarbeider, enten på prosjekteringsstadiet, hos leverandør, i det utførende eller som kontrollør.

– Vi ønsker en bredt sammensatt gruppe på kurset, sier Grøv og håper på engasjerte deltakere som også kan spre egne erfaringer med hverandre.

– Med felles forståelse av arbeidsoppgaven injeksjonsteknikk, eller berginjeksjon, stiller bransjen bedre rustet til å kunne oppnå dagens og fremtidige krav som samfunnet setter som rammebetingelser for våre oppgaver, mener han.

NFF Håndbok nr. 06

Grunnlagsdokumentet for kurset vil være den siste versjonen av NFF Håndbok

nr. 06, som daterer seg til juli 2010, 'Praktisk berginjeksjon for underjordsanlegg'.

– Dette er en dokumentasjon på det som anses å være alminnelig og normal berginjeksjon i Norge i dag. I tillegg lages forelesningsmateriell som også vil bli utdelt ved kurset og som inngår i kursets pensum, sier Grøv.

Kurset går over tre dager og skal gi en grunnleggende teoretisk basis, forståelse av geologiske betingelser, kunnskap om materialer og utstyr, strategi og dokumentasjon av utført injeksjonsarbeid.

– Dette er basert på totalt 2,5 dager med forelesninger, enkle praktiske klasseromsdemonstrasjoner, eksempler og diskusjoner. Kurset avsluttes med en skriftlig tre timers eksamen. Bestått eksamen gir kursbevis, legger Grøv til

Han håper bransjen nå kjenner sin besøkelsestid og melder seg på kurset som har vært så etterspurt.

– Kurset vil forhåpentligvis utgjøre basis i et fremtidig behov i bransjen for formalisering av kompetanse på samme måte som man har fått for sprøytebetong. Det burde bli mange deltakere her. Interessen for temaet er stor. Påmeldingen til dette kursert vil videre bestemme hvor mange årlige kurs vi kommer til å kjøre rundt temaet, sier han. Komiteen ivrer etter å komme i gang med gjennomføringen.