Ledigheten synker, men er høyere enn ventet

Arbeidsledigheten i Norge gikk ned fra 3,4 prosent i mars til 3,3 prosent i juni – et fall tilsvarende rundt 2.000 personer. Ekspertene hadde ventet seg enda større fall

Både DNB Markets og Nordea Markets framholder at de hadde ventet seg en registrert ledighet på 3,2 prosent i arbeidskraftundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå (SSB). Norges Bank har imidlertid lagt til grunn en ledighet på 3,5 prosent i sine prognoser.

– Man må se forbi disse månedlige svingningene og på det overordnede bildet, som viser at arbeidsledigheten synker noe og at veksten i sysselsettingen holder et sunt tempo, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

SSB påpeker også at både fallet i ledigheten på 0,1 prosentpoeng, tilsvarende 2.000 personer, og økningen i sysselsettingen på 8.000 personer, er innenfor feilmarginen, men i tråd med utviklingen det siste året.

DNB mener noe av den positive utviklingen på arbeidsmarkedet egentlig skyldes nye registreringsprosedyrer.

I løpet av de siste tolv månedene (juni til juni) har antallet sysselsatte økt med 29.000. I juni omfattet sysselsettingen over to tredeler av befolkningen, 68,6 prosent, i aldersgruppen 15 til 74 år.