Svært mange lynskader i august

Lynnedslag har gjort betydelig mer skade enn normalt denne sommeren, ifølge tall fra forsikringsselskapene.

Bare i løpet av noen få dager i begynnelsen av august ble det registrert flere tusen lynskader, melder Finans Norge. Lynskadene hittil i august vil trolig trekke skadetallene for året som helhet opp.

– Vi har hatt svært mange lynskader i august i år. Vanligvis fører ikke lyn til store materielle skader, men i de verste tilfellene blir det brann i boligen, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

I første halvår i år registrerte forsikringsselskapene 20 prosent flere lynskader enn i samme periode i 2013.

Lyn fører som regel ikke til brann, men kan gjøre stor skade på elektriske apparater og utstyr. Hos forsikringsselskapene inngår slike skader i brannerstatningene.

Samlet sett var brannerstatningene rekordhøye i første halvår. Erstatningene steg til 1,5 milliarder kroner, en økning på 25 prosent fra samme periode i fjor.

– Storbrannene i Lærdal og Flatanger i januar ga alene rundt 300 millioner kroner i erstatninger og forklarer mye av den store økningen i brannerstatningene, sier Neverdal.

Ifølge henne er det sjelden at storbranner med så store materielle skader kommer så tett. I tillegg har mange branner i hytter og fritidsboliger trukket skade- og erstatningstallene opp.