Lærerstreiken kan bli langvarig

Det kan gå mot en langvarig lærerstreik etter at partene ikke lyktes med å bli enige til tross for det som blir beskrevet som intens innsats gjennom helgen.

Lærernes organisasjoner og arbeidsgiverne KS trengte bare en halv time på å finne ut at de ikke hadde noe å snakke om da de møttes på Kommunenes Hus i Oslo søndag kveld.

Dermed er konflikten mer fastlåst enn noen gang.

– Den store bøygen er kravet om mer pålagt tilstedeværelse, sier Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied til NTB.

– Vi har gått videre og ned på kravet og foreslått mange andre tiltak. Men jo mer vi kommer lærerne i møte, desto mer rygger de, sier forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes.

Hevder bevegelse

Gjennom hele helgen jobbet partene dels hver for seg, dels var det uformell kontakt – før man altså møttes litt over klokka 18 søndag kveld. Også fredag var det sonderingsmøter.

Utfallet ble at streiken fortsetter – nå også med enda flere barneskoler som er berørt, og en rekke kulturskoler.

KS har ifølge Sundnes gjort flere forsøk på å komme lærerne i møte:

– Det startet med avtalen som ble inngått under meklingen i mai, med krav om 7,5 timers arbeidstid hver dag og ganske rigid presentert. Så har vi gått videre og ned til 35 timer ukentlig. Vi har foreslått mange andre tiltak, blant annet å ta utgangspunkt i den ukentlige arbeidstiden som er der i dag. Vi har også prøvd å foreslå andre måter å sørge for at dersom man ikke blir enige lokalt, ja så har man noe å falle tilbake på, enten i form av daglig, ukentlig eller årlig beregning, sa han rett etter at sonderingsbruddet var et faktum.

Fire dager ekstra i året

Partene er uenige om hva som skal skje når en rektor er uenig med lærerne på en skole om hvor mye tid lærerne skal være på skolen.

Dagens avtale sier at lærerne må være henholdsvis 29, 31 og 33 timer på skolen, avhengig om de underviser på barnetrinn, ungdomstrinn eller videregående.

Aftenposten skriver at KS var villig til å beholde dette timetallet dersom lærerne gikk med på fire dager ekstra «til samarbeid, planlegging og annet» dersom lokale forhandlinger ikke førte fram.

To andre alternativer ble også presentert. Enten tre timer mer på skolen i uken, eller én time mer i uken, pluss to dager ekstra til samarbeid og planlegging.

Lærerne brukte under halvtimen på å bestemme seg for å si nei takk til tilbudet, og videre streik var dermed et faktum.

Klam hånd

Lied sier at det er enighet om at man skal forsøke å finne fram til avtaler lokalt.

– Men det er nettopp der man ikke får til disse prosessene, og hvor tilliten ikke finnes, så må de være trygge på at de ikke ender opp med å bli pålagt mer tilstedeværelse. Dette må stå tydelig i avtalen. Det er dette det skorter på nå, sier Lied.

– En slik bestemmelse vil være en klam hånd over de lokale prosessene og bidra til at man ikke kommer fram til de gode, nye løsningene. Vi tror at der man ikke blir enige lokalt, så trenger man kanskje et dytt fra de sentrale parter, sier Sundnes.

Fastlåst

Etter det NTB forstår har det ikke vært aktuelt for KS-forhandlingsutvalg å gå med på lærernes krav om at et sentralt krav om økt tilstedeværelse skal fjernes helt. Det skal også være dekning for denne linjen i det politisk valgte KS-styret.

Samtidig er utfordringen for Utdanningsforbundets ledelse at de først gikk inn i en avtale med KS – for deretter å få døra kontant i fjeset fra et stort flertall av medlemmene i uravstemningen. Det låser fast situasjonen.

Opptrappingsplaner

Til sammen er over 7.800 medlemmer i de fire lærerorganisasjonene Utdanningsforbundet, Skolenes landsforbund, Norsk Lektorlag og Musikernes fellesorganisasjon i streik.

Lied sier at Utdanningsforbundet i øyeblikket ikke har gitt noen signaler om ytterligere opptrapping av streiken.

– Denne helgen har vi vært opptatt av å finne en løsning. Nå må vi vurdere strategien framover. Vi har flere ulike opptrappingsplaner, sier hun.

Neste opptrapping skjer allerede mandag, da Musikernes fellesorganisasjon trapper opp med å ta 41 lærere ved kulturskoler, ungdomsskoler og videregående skoler ut i streik i tillegg til de seks som allerede har lagt ned arbeidet.