Universitetet i Bergen vil overta NHH

Universitetet i Bergen (UiB) og Norges Handelshøyskole (NHH) vurderer å fusjonere.

De to utdanningsinstitusjonene har vært i samtaler om en sammenslåing, og tanken er at NHH kan bli en egen «business school» under UiB. Saken skal diskuteres på styremøtet ved UiB førstkommende torsdag, skriver Bergens Tidende.

– Vi har noen felles områder som kan styrkes innenfor sosialøkonomi og administrasjon og ledelse. NHH vil bli en fullverdig business school, etter eksempel fra utlandet, sier UiB-rektor Dag Rune Olsen til avisen.

Forslaget kommer som et resultat av en større strukturdebatt i høyere utdanning, hvor Kunnskapsdepartementet har gitt alle landets studiesteder i oppgave å vurdere sin framtidige plass i utdanningssektoren. Målet er færre, men bedre universiteter og høyskoler.

Ifølge Olsen er det to løsninger for UiB som er aktuelle. Den ene er å samle studiesteder på Vestlandet under ett felles styre. Den andre er å ha et tettere samarbeid med studiesteder i Bergen.

UiB ser i tillegg på muligheten for en fusjon mellom Griegakademiet og Kunsthøgskolen i Bergen.

Ved NHH er man skeptisk til en sammenslåing.

– Vi heller vel i en retning der vi ikke ser noen særlig stor fordel med en fusjon. Vi tror ikke vi har så mye å hente på slike former for samarbeid, sier Gjesdal.