Strid om lavtflyging og kartlegging i verneområder

Klima- og miljødepartementet (KLD) har gitt klarsignal for lavtflyging for å foreta geofysisk kartlegging i nasjonalparker og andre verneområder. Vedtaket møter motstand fra Norges Naturvernforbund.

Lederen i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, sier til NTB at det er «meningsløst å tillate denne type flyaktivitet over verneområder».

– Hele hensikten er å kartlegge forekomstene av mineraler også i verneområder. Vi frykter at gruveindustrien vil bruke denne kartleggingen til å få fjernet vernet og sette i gang ødeleggende gruvevirksomhet. Vi ser ikke behovet for kartleggingen og frykter at den kan bli misbrukt, sier Haltbrekken.

Under 300 meter

Beslutningen om å tillate lavtflyging for dette formålet er nylig presentert i et brev til fylkesmennene og nasjonalpark- og verneområdestyrene. Brevet inneholder retningslinjer for behandlingen av saker der Norges geologiske undersøkelse (NGU) søker om dispensasjon fra naturmangfoldsloven for å foreta lavtflyging med fly og helikopter i forbindelse med geofysisk kartlegging.

I mange verneområder er det fastsatt forbud mot lavtflyging nærmere enn 300 meter over bakken. Departementet påpeker i brevet at ved geofysisk kartlegging, er det nødvendig å fly ned mot 60 meter over bakken.

Vesentlig samfunnsinteresse

Naturmangfoldloven har en bestemmelse som gir adgang til dispensasjon fra vernereglene dersom «vesentlige samfunnsinteresser» gjør det nødvendig.

Departementet fastslår i brevet at geofysisk kartlegging av landarealet, der også verneområdene inngår, er å anse som en vesentlig samfunnsinteresse.

Standpunktet begrunnes med at kartlegging av verneområdene er nødvendig for at kartgrunnlaget skal bli fullstendig. Det blir vist til internasjonale forpliktelser, deriblant et samarbeid med Sverige, Finland og Russland om felles forståelse av regional geologi og felles ressursforvaltning av blant annet grunnvann.

– Ikke mineralleting

KLD presiserer i brevet at geofysisk kartlegging ikke skal danne grunnlag for videre kommersiell mineralleting eller mineralutvinning i verneområdene «dersom dette er i strid med verneformålet eller kan påvirke verneverdiene nevneverdig».

Av hensyn til fugle- og dyrelivet skal det ifølge departementets retningslinjer, som hovedregel, ikke gis dispensasjon for lavtflyging i hekke- og yngletiden. Ved flyging i områder med villrein og fjellrev skal det tas særlige hensyn. Lavtflyging bør også unngås i helger og i fellesferien i områder som er viktige for friluftslivet, påpeker KLD.