GRØNT TORG: Kolbotn torg er døpt til Hageflekken, etter at Oppegård kommune i løpet av noen timer forvandlet området til en grønn oase med planter, gress og blomsterkasser.

Irene Hundeide

Kolbotn Torg: Fra betongørken til frodig hage

I løpet av få timer ble torget på Kolbotn forandret fra kald betong til en grønn hage. Stuntet markerer starten på en ny sentrumsplan for Kolbotn.

Da pendlerne reiste fra Kolbotn onsdag morgen, var alt som det pleide, med et grått og tomt torg. I løpet av noen få timer ble torget snudd på hodet, og da pendlerne kom hjem igjen etter endt arbeidsdag, var torget fylt med 300 pallekarmer med jord, 120 kvadratmeter gress, 260 rosebusker og 20 trær. Oppegård kommune ønsket velkommen til åpningsfest for Hageflekken.

- Vi får stadig høre at torget er grått og trist. Dette er en måte å vise nye muligheter for Torget, sier Astrid Humerfelt, arkitekt i Oppegård kommune og prosjektleder for Hageflekken.

- Vi håper dette fører til at flere bruker torget og at vi får et mer levende sentrum.

Dette er et midlertidig byrom, og det er første gangen noe lignende skjer i Kolbotn. Hageflekken blir stående i fem uker på torget før alt det grønne skal plantes permanent andre steder i kommunen. Tanken bak Hageflekken er å få reaksjoner fra innbyggerne på hva slags lokalsamfunn de ønsker seg.

- Målet med Hageflekken er å inspirere innbyggerne til å engasjere seg i fremtidens lokalsamfunn, og diskutere hva Kolbotn skal være i fremtiden. Alle innspill er velkomne, så har du en mening, kom med den! sier Espen Dag Rydland, plansjef i Oppegård kommune.

- Resirkulering og gjenbruk har vært førende for designen. Alle plantene skal plantes videre andre steder i kommunen, og pallekarmene skal pantes etter bruk, sier Humerfelt.

Hageflekken markerer starten på en ny planprosess i Kolbotn sentrum. I løpet av høsten vil Jernbaneverket endelig bestemme hvor den nye Kolbotn stasjon skal ligge. Etter dette vil kommunen gå i gang med å lage et planprogram, som skal ut på høring tidlig i 2015.

Slik så Kolbotn torg ut før den grønne forvandlingen.

Irene Hundeide

.... og slik så det ut noen timer etterpå.

Irene Hundeide